H-Alter
Budući Miramare centar na Bednjaskoj/ www.miramare-centar.hrBudući Miramare centar na Bednjaskoj/ www.miramare-centar.hrPo dobro uhodanom receptu zamjene s poduzetnicima, Grad Zagreb je mijenjao zemljišta i s društvom Miramare centar d.d. Izračunali smo da je radi razvoja "dobrih poslovnih prilika" ovom zamjenom Grad Zagreb oštećen za najmanje deset milijuna kuna.

Nakon teksta koji je ovog tjedna izašao na Tportalu u kojem vodeći hrvatski "poslovnjaci" govore da se uhićenjem Milana Bandića i Petra Pripuza "stvorila antipoduzetnička klima" te "da više nitko ne zna što smije a što ne smije u Hrvatskoj" sa suzom u oku ćemo se prisjetiti jednog slučaja iz bliže prošlosti kada su prilike u gradu Zagrebu za dobar biznis "u  javnom interesu" bile puno oportunije. U srpnju ove godine Grad Zagreb je radi rekonstrukcije i izgradnje ceste u centru Zagreba mijenjao zemljišta s društvom Miramare centar d.d. koje je tako napokon steklo uvjete da može početi razvijati svoja tri velika projekta: uređenje istočne zone Martinovke u Zagrebu, Projekt Miramare - neboder od 20 katova površine 24000m2 na križanju ulica Miramarske i Bednjanske te Projekt Sloboština – uredske poslovne građevine na devet katova s poliklinikom i caffe-barom. Zamjena je posoljena obrazloženjem koje spominje javni interes zbog izgradnje dviju prometnica, gospodarski zbog tri velike investicije koje će uslijediti  te dobitkom za Grad Zagreb komunalnog doprinosa što će ga naplatiti temeljem lokacijskih dozvola. U ovom slučaju radilo se po uhodanom modelu kada Grad radi rekonstrukcije ili izgradnje ceste uzima nekretnine u vlasništvu developera i poduzetnika koji su testirani kroz niz kvalitetnih poslova s Gradom Zagrebom, da bi nakon toga nesebično ostao kraći za par milijuna kuna. Izračunali smo da je radi razvoja "dobrih poslovnih prilika" ovom zamjenom Grad Zagreb oštećen za najmanje deset milijuna kuna. 

Radilo se po uhodanom modelu kada Grad radi rekonstrukcije ili izgradnje ceste uzima nekretnine u vlasništvu developera i poduzetnika koji su testirani kroz niz kvalitetnih poslova s Gradom Zagrebom, da bi nakon toga nesebično ostao kraći za par milijuna kuna.

Službena verzija glasi da je u srpnju 2014. odlukom zagrebačke gradske skupštine sklopljena nagodba između Grada Zagreba i društva Miramare centar d.d. kojom grad izvlašćuje nekretninu u Bednjanskoj ulici u vlasništvu društva Miramare centar d.d. radi rekonstrukcije Bednjanske ulice i izgradnje nove Unske ulice. Grad je za kuću i dvorište u Bednjanskoj površine 3292m2 vrijednosti 18.480.219,00 kn dao nekretnine u ukupnoj vrijednosti 19.102.125,00 kuna - dvorište površine 1375m2 na uglu Bednjanske i Miramarske ulice procijenjene vrijednosti 7.262.575,00 kuna te nekretnine u katastarskoj općini Zaprudski otok ukupne površine 10 999 m2, procijenjene vrijednosti 11.839.550,00 kuna. Zbog razlike u vrijednosti nekretnina u zamijeni, društvo Miramare centar d.d. je isplatilo Gradu Zagrebu iznos od 621.906,00 kuna.

Za sada sve funkcionira u odluci Skupštine. Što se tiče zbroja kuna nema greške. Upitni su iznosi koji se zbrajaju. Vrijednost je kuće i zemljišta koju je nagodbom dao Miramare centar d.d. Gradu narasla za najmanje 1,5 milijun kuna od prve procjene i prvog pokušaja nagodbe iz 2012. do treće procjene u lipnju 2014. kada je konačna cijena i dogovorena. S druge strane, cijena kvadrata građevinskog zemljišta u Zaprudskom otoku, koje Grad daje u zamjenu i na kojem se planira pokrenuti Projekt Sloboština, je dva puta niža i od cijene po kojoj Grad Zagreb prodaje drugo građevinsko zemljište iste mješovite namjene u Zaprudskom otoku. U ovoj zamjeni s društvom Miramare centar d.d. gradska zemljišta u katastarskoj općini Zaprudski otok procijenjena su 11. lipnja 2014. na 1.076,42 kuna po m2. U u istoj katastarskoj općini, na udaljenosti manjoj od 1km, grad Zagreb odlukom od 17. travnja 2014. prodaje neizgrađeno građevinsko zemljište po 2.239 kuna po m2. Da ne bi ostali samo na gradskim procjenama vrijednosti zemljišta, u Zaprudskom otoku je HŽ infrastruktura 2010. godine prodala trgovačkom lancu Supernova neizgrađeno građevinsko zemljište po 2300 kuna po m2 što je za više od 1200 kuna veća cijena po m2 od one koju je grad Zagreb dobio u zamjeni s društvom Miramare centar d.d.  Što se tiče nekretnine na križanju Miramarske i Bednjanske koju je grad Zagreb isto dao u ovoj zamjeni, sudski vještak je tržišnu cijenu umanjio za 30 posto zbog postojanja spora oko vlasništva na jednom dijelu nekretnine (5,09/1375 dijela). Parnicu protiv grada vodi Stjepan Šafran. Stjepan Šafran je vlasnik poduzeća Metal product d.o.o. koje redovito pobjeđuje na zagrebačkim gradskim natječajima za nabavu prometnih sigurnosnih stupića. Dospio je u novine sredinom 2011. kada je jedan od tih natječaja vrijedan više od pet milijuna kuna izašao u javnost. Natječaj je poništen nakon što su mediji saznali za detalje nabave, u kojoj se traži točno određeni proizvođač i tip proizvoda, čemu je mogao udovoljiti isključivo Metal product d.o.o.

Projekt Miramare na križanju Bednjanske i Miramarske ulice se počeo razvijati prije više od 15 godina. Nagli uzlet je doživio novim GUP-om iz studenog 2007. kojim je utrostručena najviša moguća visina zgrade koja se može graditi na tom zemljištu čime je vrijednost zemljišta naglo skočila.

Projekt Miramare na križanju Bednjanske i Miramarske ulice se počeo razvijati prije više od 15 godina. Nagli uzlet je doživio novim GUP-om iz studenog 2007. kojim je utrostručena najviša moguća visina zgrade koja se može graditi na tom zemljištu čime je vrijednost zemljišta naglo skočila. Srećom, društvo Miramare centar d.d. je kupovalo zemljišta za budući projekt prije novog GUP-a, bilo direktno ili preko povezanog društva Gajnice nekretnine d.o.o. Preostale komade zemlje je stekla preko Pižole d.o.o. (sljednika društva Gajnice nekretnine d.o.o.), nagodbama s Gradom Zagrebom ovisno o tome kada je i gdje Grad Zagreb rekonstruirao i gradio ceste. Zatim se ušlo u partnerstvo u projektu s Draganom Ercegom (Erceg interijeri) budući da  je on vlasnik još jednog potrebnog komada zemlje. Nakon toga su se developeri od sredine 2009. primirili da bi sve ponovno oživjelo krajem 2013. kada se krenulo sa donošenjem urbanističkog plana uređenja za prostor Martinovke. Grad Zagreb je pokušao postići dogovor oko izvlaštenja nekretnine s društvom Miramare centar d.d. još 2012. godine kada je SDP imao većinu u gradskoj skupštini. Tada se nije uspio postići dogovor oko cijene i načina kompenzacije. U pregovorima koji su obavljeni s društvom Miramare centar d.d., društvo je nakon prve i druge procjene odbilo prodati nekretninu budući da je tražilo u zamjenu druge nekretnine a ne novac a pritom im nije odogovarala ni ponuđena cijena. Konačno se zamjenom zemljišta s Gradom u srpnju 2014. san o silnim komunalnim doprinosima u gradskom proračunu može ostvariti, dok  javni interes i zdravi razum uz nešto gradskog novca možemo napokon zakopati ispod par tona betona u novim poslovnim centrima Miramarska-Bednjanska i Sloboština.

Miramare centar d.d. sprema se graditi neboder, ali web stranicu još nisu uspjeli sagraditi Miramare centar d.d. sprema se graditi neboder, ali web stranicu još nisu uspjeli sagraditi

Tko stoji iza društva Miramare centar d.d.?

Miramare centar d.d. osnovan je 2000. godine. Kao jedini osnivač je naveden Saxum Zagreb d.o.o. (ista adresa kao i Miramare centar d.d. Bednjanska 8, sada je u stečaju) koje je poznato po zamjeni s Gradom Zagrebom iz 2008. kada je Saxum Gradu dao 1487m2 ledine u Zaprudskom otoku za isto toliko kvadrata građevinskog zemljišta u novom naselju Središće-zapad. Kao osnivač Saxuma Zagreb d.o.o. navodi se poznati odvjetnik Davor Galetović kojega su mediji dovodili u vezu s Hrvojem Petračem i Petrom Pripuzom. Iza Miramare centra d.d. su Vlado Leko i Slobodan Čimbur. Društvo je u 2013. prijavilo gubitak u iznosu od 76 tisuća kuna. Iz godišnjeg financijskog izvješća društva knjigovodstvena vrijednost zemljišta iznosi 28 milijuna kuna i sastoji se od zemljišta na lokaciji Bednjanska, nabavne vrijednosti 27 milijuna kuna i zemljišta na lokaciji Miramarska, nabavne vrijednosti milijun kuna. Društvo je opterećeno zajmom u iznosu od 30 milijuna kuna te obvezama prema državi u iznosu od dva milijuna kuna krajem 2013. godine. Miramare projektu d.o.o. koji je financirao donošenje UPU Martinovka početkom 2014. osnivači su Željko Smodlaka (sada predsjednik Uprave Henkel Adria Grupe), Castrum Nekretnine d.o.o. iza kojega stoji Vlado Leko te Waypoint Capital Managment d.o.o. iza kojega su Ivan Pripuz, Ante Pripuz i Kristina Krpina. Temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna, a društvo je u 2013. godini zabilježilo gubitak od 13 tisuća kuna. Imovina nije navedena. Kao osnivač Gajnice nekretnine d.o.o. u sudskom registru naveden je Drago Brekalo koji je pao u aferi Karlovačka banka. Gajnice nekretnine se prvo spaja s društvom Boomex Developments 2007., zatim se iste godine spajaju društva Agroprigorje d.o.o. i Gajnice nekretnine d.o.o. u Pižole d.o.o. (sada u stečaju) koje je poznato iz afere Tempo. Među osnivačima društva Pižole d.o.o. navodi se Branislav Pejović koji je bio prokurist u više društava koje je osnivao ili vodio Petar Pripuz. Kao prokurist je bila navedena i Tihana Čubrilo koja je prema podacima Poslovne Hrvatske, partnerica u nekoliko tvrtki koje je osnivao ili vodio Petar Pripuz.           


Pozadina projekta Sloboština

Projekt Sloboština u Zaprudskom otoku je službeno započeo 2014. godine. Društva Miramare centar d.d. i Ideal projekt d.o.o. sklopili su sporazum o razvoju projekta Sloboština za koji nisu imali zemljište do ove zamjene. U sudskom registru kao jedini član i direktor društva Ideal projekt d.o.o. je naveden Ilija Sirovina s prebivalištem u Baselu, Švicarska. Radi se o jednom od glavnih dioničaru Vitaminke iz Banja Luke kojeg novinari i mali dioničari Vitaminke u Republici Srpskoj optužuju za uništavanje tog poduzeća i izvlačenje novca lažnim kreditiranjima povezanih društava u njegovom vlasništvu u Švicarskoj.

Ključne riječi: Milan Bandić, Grad Zagreb
<
Vezane vijesti