Foto: D.M.Foto: D.M."Tri mjeseca i trinaest dana od prosvjeda, na kojem je preko 30 000 građana tražilo smjenu ministra Barišića, Dijane Vican te Jasminke Buljan Culej zbog netransparentnosti procesa i prikrivanja dokumenata, zahtjevi građana su ispunjeni", priopćili su iz GOOD inicijative i naglasili kako i dalje ostaje potreba za više transparentnosti, osiguranjem stručnosti i poštivanju procedura.

Odluka dolazi tri mjeseca prekasno za što odgovornost leži na političkim akterima, ali jasno pokazuje da je 30 tisuća građana koji su izašli na prosvjed diljem Hrvatske bilo u pravu te da se njihovi argumenti ne mogu ignorirati. Ovo su potvrdili i dokumenti koji su u međuvremenu izašli u javnost kao i uključeni akteri u svojim istupima. Zbog partikularnih interesa i pogodovanja Cjelovita kurikularna reforma je zaustavljena već punih šesnaest mjeseci. Ovakav pristup jednoj od najvažnijih reformi i posljedice takvog pristupa moraju biti upozorenje za buduće poteze bilo koje Građani su 1.6.2016. i 1.6.2017. jasno pokazali da Hrvatska može bolje, a sada ostaje na premijeru Plenkoviću, ministrici Divjak te ostalim uključenim akterima da pokažu mogu li oni bolje od ovoga do sadavlade ili ministra u području obrazovne politike.

Nedopustivo je da djelovanje krovnog tijela (Posebnog stručnog povjerenstva) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bude proglašeno tajnim te smatramo da je potrebno cijeli proces učiniti transparentnim i ukinuti odredbu o tajnosti zapisnika sjednica iz Statuta ovoga tijela. Ovo je posebno važno u kontekstu u kojem je premijer Plenković najavio preuzimanje vođenja toga tijela.

Nadalje, smatramo da najavljeni novi natječaj/poziv za odabir članova Ekspertne radne skupine mora biti jasno pravno definiran (postojanje roka žalbe, prava na uvid u dokumentaciju i slično), a sam odabir utemeljen na jasnim kriterijima, poštivanjem procedura i uvažavanjem interesa javnosti za sami postupak. Samo ovakav pristup može jamčiti kvalitetan odabir i nastavak započete reforme.

Glas "ulice" nije bilo vikanje ispraznih parola i borba s vjetrenjačama, nego jasno i argumentirano traženje ozbiljnog i transparentnog pristupa obrazovanju i budućim generacijama. Građani su 1.6.2016. i 1.6.2017. jasno pokazali da Hrvatska može bolje, a sada ostaje na premijeru Plenkoviću, ministrici Divjak te ostalim uključenim akterima da pokažu mogu li oni bolje od ovoga do sada. Tek tada ćemo vidjeti ima li u Hrvatskoj stvarno nade za Ministarstvo budućnosti kakvom ga vidi ministrica Divjak ili će to biti samo još jedna u nizu ideja propalih zbog političkih pritisaka?

<
Vezane vijesti