Foto: PAORFoto: PAORHumanitarno solidarna pješačka akcija za izbjeglice i borbu protiv neofašizma, u sklopu programa Walking Ideas, započela je jučer u Zrenjaninu, a za završava za trinaest dana u memorijalnom centru Auschwitz. Cilj akcije je ukazati na probleme s kojima se suočavaju izbjeglice na putu do sigurne zemlje.

Kroz trinaest dana, u akciji dugoj 740 kilometara, dvojica aktivista, antifašista, radijskih novinara Dalibor Piskrec (Antifa Brdovec) i Srđan Papić Đurić (Panonska aktivistička organizacija - PAOR iz Zrenjanina) pokušat će ukazati na probleme s kojima se suočavaju izbjeglice na putu do sigurne zemlje. U isto vrijeme aktivisti žele skrenuti pažnju javnosti, a posebno donosiocima odluka u matičnim i susjednim zemljama Akciju će pratiti prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice i okupljanje volontera/ki aktivista/kinja koji bi se angažirali u radu za pomoć izbjeglicama, ali i za zajedničko djelovanje usmjereno na izgradnju mira i za borbu protiv fašizmate zemljama EU, na prave uzroke problema izbjeglica – na pogubni rati koji se vodi na Bliskom istoku. U isto vrijeme izbjeglice, kao žrtve rata, nasilja i siromaštva, teško uspijevaju stići do zemalja EU zbog sve opasnijeg putovanja, onemogućavanja slobodnog prolaza i kretanja zbog podignutih ograda od bodljikave žice, te u konačnici ksenofobije, desnog ekstremizma i neofašizma u zemljama EU u koje stignu.

"Cilj nam je da put do Auschwitza prelazimo kao izbjeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom. Hodat ćemo s minimumom novca, hrane i bez planiranog i osiguranog smještaja...trudit ćemo se da preživljavamo i da se snađemo. Pokušat ćemo dosljedno predstaviti teške trenutke s kojima se svakodnevno susreću izbjeglice koje proteklih mjeseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih. Tijekom puta snimat ćemo zvuk, video i fotografije, koje ćemo objavljivati i dijeliti na internetu tijekom svakog dana pješačenja. Posebni naglasak stavljamo na snimanje audio materijala koji će biti objavljivan kao dio programa online Uličnog radija., ali i u drugim formama na društvenoj mreži", objasnili su aktivisti.

Akciju će pratiti prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice i okupljanje volontera/ki aktivista/kinja koji bi se angažirali u radu za pomoć izbjeglicama, ali i za zajedničko djelovanje usmjereno na izgradnju mira i za borbu protiv fašizma. Aktivisti podsjećaju kako se 27. siječnja ove godine navršila 71 godina od oslobađanja Auschwitza te da je u isto vrijeme obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u većini država Europe.

Smatramo da je iznimno važno, posebno za mlade na Balkanu, da se motiviraju, informiraju i uče o tome kako prepoznati desni ekstremizam, ali i kako solidarno i aktivno sudjelovati u izgradnji mira kako bi pomogli žrtvama ratova, izbjeglicama, te se borili protiv neofašizma"U državama iz kojih krećemo u ovu akciju, u Srbiji i Hrvatskoj, formalno je obilježen taj datum od strane najviših dužnosnika. Smatramo da je to paradoksalno i neiskreno, zato što u oba postkonfliktna društva na političkoj sceni ne postoji jasna odrednica niti stav u odnosu na ekstremno desnu ideologiju, nacionalizam i šovinizam, rasizam, ksenofobiju, klerofašizam što za posljedicu ima prijetnje, diskriminaciju što na kraju rezultira nasiljem. Države iz kojih dolazimo u ne tako davnoj historiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, imale su kvislinge i fašiste koji su otvoreno surađivali s Trećim Reichom i koji su odgovorni za svirepe zločine protiv čovječnosti. Oni su otvoreno podržavali i dosljedno provodili nacističku ideologiju i klerofašizam. Posljednjih godina u ovim državama događaju sudski postupci kojim se rehabilitiraju ili pokušavaju rehabilitirati kvislinzi i fašisti. U obje zemlje se urušavaju strukturno svi temelji antifašističke borbe kroz reviziju i prekrajanje historije. Srbija i Hrvatska u novijoj historiji nose i veliku odgovornost za bratoubilački rat koji je vođen devedesetih tijekom raspada bivše SFRJ. Desni ekstremizam oličen u nacionalizmu, šovinizmu, rasizmu i klerofašizmu doveo je da rata, ubijanja, ratnih zločina i milijuna izbjeglica koje su do danas otišle iz ovih zemalja. Na ratnom profiterstvu ogromnih razmjera građena su današnja društva zemalja bivše SFRJ. Posljednjih 25 godina provodi se politika nacionalizma i šovinizma što je vidno postao unosan biznis održanja bliskih pogubnih politika na vlasti u obje države. Smatramo da je slična situacija u ratovima koji se vode u Siriji, na Bliskom istoku i u Africi. Osnova je bratoubilački rat, ali i interesi razvijenih i manje razvijenih država, kao i profitiranje na ratu i žrtvama. Zato mislimo da u odnosu na historijsko iskustvo ratova na Balkanu trebamo reagirati i dati direktan doprinos izgradnji mira i borbi protiv poznatih oblika fašizma", napominju aktivisti.

S obzirom na to kako je Auschwitz simbol zločina fašizma iz Drugog svjetskog rata u kojem je ubijeno više od 2.5 milijuna ljudi, aktivisti su Izbjeglice, kao žrtve rata, nasilja i siromaštva, teško uspijevaju stići do zemalja EU zbog sve opasnijeg putovanja, onemogućavanja slobodnog prolaza i kretanja zbog podignutih ograda od bodljikave žice, te u konačnici ksenofobije, desnog ekstremizma i neofašizma u zemljama EU u koje stignuodlučili pješačku akciju upravo usmjeriti prema njemu.

"Smatramo da je iznimno važno, posebno za mlade na Balkanu, da se motiviraju, informiraju i uče o tome kako prepoznati desni ekstremizam, ali i kako solidarno i aktivno sudjelovati u izgradnji mira kako bi pomogli žrtvama ratova, izbjeglicama, te se borili protiv neofašizma. Nedopustivim smatramo podizanje ograda pred izbjeglicama, kao i to da na žrtvama profitiraju graditelji ograda, proizvođači žilet žice, krijumčari i trgovci ljudima. Također je nedopustivo da se žica i ograda postavljaju kao rješenja izbjeglica u 21. stoljeću, kao i što je nedopustivo djelovanje neofašističkih organizacija koje diskriminiraju, pozivaju na nasilje i vrše nasilje nad izbjeglicama ili osobama različitog opredjeljenja, porijekla i mišljenja. U suprotnom svi trenutno pozicionirani u vrhu vlasti ovih država snose odgovornost za neofašizam u kojem direktno ili indirektno sudjeluju. U suprotnom žicu sa strujom, plinske komore, zamijenila je samo drugačija ograda, žica, tehničko-tehnološke mjere nadzora pod plaštem sigurnosti", zaključuju aktivisti.

Pješačku akciju kroz program Walking Ideas organizira PAOR, u suradnji s Kikindskom inicijativom mladih i s drugarima/cama antifašistima/kinjama iz Srbije, Hrvatske i Mađarske .  

<
Vezane vijesti