Lokalne vlasti u Petrogradu zakonom zabranile javno govorenje o vlastitoj LGBT orijentaciji

Priprema ovoga pravnog akta izazvala je buru nezadovoljstva aktivista za ljudska prava diljem svijeta, koji su organizirali potpisivanje peticije protiv njegova donošenja.

S druge strane, zamjetljiva je bila šutnja međunarodnih političkih vođa, koji se u ime dobrih odnosa s Putinovom Rusijom nisu "šteli mešati" u kršenje prava ljudi homoseksualne, biseksualne ili transseksualne orijentacije.

Analitičari smatraju da će donošenje toga zakona u Petrogradu ubrzo dovesti do ugrožavanja osobnih sloboda diljem Rusije. Moskovske lokalne vlasti već su bile najavile donošenje sličnog zakona, čime se priprema put za represiju prema ljudima homoseksualne orijentacije na nacionalnoj razini.

Rusija je već ionako opasna zemlja za osobe koje se javno deklariraju kao LGBT. Prošloga ljeta moskovska policija je brutalno suzbila Paradu ponosa, pa se ruski aktivisti opravdano boje da će ovakav razvoj događaja posve onemogućiti slične povorke, kulturne festivale pa čak i obično raspačavanje samizdata i letaka na ulicama ruskih gradova.


Doznajte više:

St. Petersburg's Anti-Gay Propaganda Bill Scheduled For A Second Vote

Draconian Bill Outlawing LGBT Activities and Gay 'Propaganda' is Back on the Table in St. Petersburg, Russia

Tolerance, not gay bans

Russia's gays under attack as MPs back fines for 'gay promotion'

ЗакСобрание Санкт-Петербурга одобрило запрет пропаганды гомосексуализма и педофилии во втором чтении

Ključne riječi: Rusija, LGBT
<
Vezane vijesti