"Hrvatsko novinarsko društvo" je zatražilo da se djela protiv časti i ugleda dekriminaliziraju izbacivanjem iz Kaznenog zakona

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je predsjednicima Vlade i Sabora te ministrima pravosuđa i kulture zahtjev za izmjenu Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. u dijelu koji se odnosi na kaznena djela protiv časti i ugleda. 

HND smatra kako je ovako koncipiranom kaznenopravnom zaštitom časti i ugleda kako je to propisano u člancima 147. - 151. Kaznenog zakona učinjen korak natrag u medijskim slobodama. 

HND: Ovako koncipiranom kaznenopravnom zaštitom časti i ugleda kako je to propisano u člancima 147. - 151. Kaznenog zakona učinjen je korak natrag u medijskim slobodama. 

"Umjesto da se ta djela dekriminaliziraju, kazne su značajno pooštrene, čime je u prostoru javne komunikacije i prostoru slobode izražavanja misli neopravdano pojačana represija koja će se kao takva odraziti na zamrzavanje toga prostora inače vitalnog za funkcioniranje jednog demokratskog društva", stoji u zahtjevu HND-a.
HND smatra da bi djela protiv časti i ugleda trebalo dekriminalizirati, dakle, izbaciti iz Kaznenog zakona a da bi oni koji se smatraju oštećenima uvredama, klevetama i sramoćenjem osobnu zadovoljštinu i novčanu odštetu trebali i mogli potražiti u građanskim parnicama, a ne eventualno izrečenim i naplaćenim kaznama puniti državni proračun.
Ako ta djela ipak ostaju u KZ-u, smatraju nužnim izbaciti iz njega novouvedeno djelo tzv. sramoćenja (čl.148.), pogotovo stavak u kojem stoji da čak niti dokaz da su tvrdnje koje je novinar iznio istinite ne mogu osloboditi novinara krivnje - ako sudac ocijeni da te tvrdnje nisu iznesene u javnom interesu budući je javni interes procijenjen ne samo od novinara nego i od uredništva koje je odlučilo objaviti neku informaciju.
HND smatra kako novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad iznose u javnost korupcijske priče a novi Kazneni zakon visokim kaznama tome zasigurno odmaže, kao što ne sadrži niti zaštitne odredbe kojima bi se zaštitila novinarska profesija u obavljanju svojih svakodnevnih društvenih obaveza.

HND smatra kako novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad iznose u javnost korupcijske priče a novi Kazneni zakon visokim kaznama tome zasigurno odmaže. 

Za uvredu može se dobiti kazna od 180, za sramoćenje od 360 a za klevetanje novčana kazna od 500 dnevnih iznosa koji su isto tako podložni subjektivnoj procjeni imovinskog stanja okrivljenika. 
"S obzirom na to da su novčane kazne ionako uvećane novim načinom utvrđivanja istih zahtijevamo da se sve ove novčane kazne određeno smanje makar napola.
Potpuno je neprihvatljivo i to što se teret dokazivanja u člancima kaznenih djela protiv časti i ugleda prebacio na okrivljenike. To konkretno znači da novinar mora dokazivati da nije imao namjeru klevetanja umjesto obratno, kako je bilo u bivšem KZ-u, da tužitelj dokazuje da je okrivljeni novinar imao izričitu namjeru klevetati tužitelja", zaključuje HND zahtjev za izmjenama i dopunama članaka 147-151. Kaznenog zakona.

Ključne riječi: hnd, kazneni zakon
<
Vezane vijesti