Sindikalni povjerenici i članovi sindikata Glasa Istre su donijeli jednoglasnu odluku da se protive izvanrednom otkazu Angeleskog i zahtijevaju hitno povlačenje i poništavanje ove odluke

Sindikat smatra da Uprava nije poštivala proceduru te sindikalnom povjereniku nije dostavila sve podatke i dokaze važne za donošenje odluke i sagledavanje njezinog utjecaja na položaj radnika, a što je trebala temeljem odredbe čl. 149. st.1. Zakona o radu. Stoga, odluku o izvanrednom otkazu smatramo nezakonitom i neutemeljenom temeljem čl. 149. st. 12. te isključivo zastrašivanjem i discipliniranjem radnika koji drugačije misle.

Da je tako potvrdio je član Uprave Albert Faggian u odluci o izvanrednom otkazu. Tamo je naveo da Glas Istre ne može tolerirati da u njegovo ime radnici izražavaju mišljenje o stvarima koje ovise o političkoj odluci legalno izabrane većine građana. Iz čega ispada da ukoliko sutra većina građana legalno izabere profašističku stranku da novinari Glasa Istre neće smjeti izražavati svoj stav. Očito, neće se smjeti pojaviti na skupovima protiv Kaštijuna ili TE Plomin 3 na ugljen, da ne bi netko sa skupa prepoznao da je iz Glasa Istre jer su, eto, to političke odluke i projekti legalno izabrane većine građana.

Ovo je zaista nedopustivo i takvo uplitanje Uprave društva u uređivanje novine i slobodne aktivnosti svojih radnika krši se pravo na privatnost te guši slobodu mišljenja i izražavanja. Početkom srpnja Upravi je zasmetalo što su Zoran Angeleski i Maša Jerin održali konferenciju za novinare za vrijeme dnevne pauze, a sada im smeta što rade u večernjim satima, izvan radnog vremena i dok nisu bili na zadatku.

Smatramo da Zoran Angeleski, kao i svaki radnik Glasa Istre i bilo koje druge tvrtke, kao i svaki nezaposleni građanin, ima pravo na svoj stav o svakom projektu u državi, pa tako i o projektu Brijuni rivijera, o čemu se Angeleski očitovao na sjednici pulskog Gradskog vijeća održanoj 27. srpnja 2011. kao predstavnik građanske inicijative Volim Pulu, a zbog čega mu je Uprava uručila otkaz, jer se u zapisniku pored njegovog imena i prezimena pojavilo ime Glas Istre. Sindikat sumnja u istinitost i točnost zapisnika jer takav dokaz nije dostavljen na naše zakonito traženje i tražit će audiosnimak sjednice s obzirom na to da novinari raznih medija koji su prisustvovali sjednici nisu čuli da je Angeleski rekao Glas Istre.

Članovi sindikata smatraju da je Angeleski i dalje naš kolega te ćemo mu stoga iz sindikalne blagajne isplaćivati naknadu dok ne dobije pravnu bitku i sud ga vrati na posao. To je prva u nizu sindikalnih akcija i najavljujemo da će ih uskoro biti još, ukoliko Uprava ne vrati Angeleskog na posao. S ovim našim stavom i odlukom bit će upoznati predsjednik RH, HHO, državni pravobranitelj, međunarodne institucije koje upravo dovršavaju tekst zaključka pristupa Hrvatske EU-u..., a uz već pristiglu reakciju HND-a.

Na kraju, zanima nas hoće li Upravu Glasa Istre novine i ovu konferenciju za novinare okarakterizirati kao kršenje radne discipline, kao što su to učinili Zoranu Angeleskom i Maši Jerin nakon presice koju su održali 29. lipnja. Također, ukoliko je Uprava dosljedna, pozivamo je da zbog povrede ugleda i časti Glasa Istre otkaže ugovor o radu članu Uprave Draženu Žmaku i savjetniku Uprave Željku Žmaku, koje je kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu Porezna uprava jer su joj kao odgovorne osobe u Glasu Istre ostali dužni 10,8 milijuna kuna za doprinose i poreze. Zbog toga više od 500 ljudi u 2011. godini neće ostvariti povrat poreza.

Ključne riječi: glas istre, Zoran Angeleski
<
Vezane vijesti