Foto: Europarl.europa.euFoto: Europarl.europa.euEuropska unija i nacionalne vlade trebale bi osigurati hitnu pomoć izbjeglicama koji su izloženi teškim vremenskim uvjetima, niskim temperaturama i snijegu u više dijelova Europe, rekli su zastupnici Europskog parlamenta u raspravi u srijedu. Također su pozvali vlade država članica da prerazmjeste tisuće tražitelja azila, posebice iz Grčke, u druge zemlje.

Nekolicina zastupnika ukazale su na "neprihvatljivo", stanje izbjeglica na grčkim otocima, ali i u drugim zemljama poput Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, a neki su se zapitali koliko ljudi mora umrijeti od hladnoće prije nego što EU reagira. Mnogi zastupnici naglasili su da je samo 6%, od 160.000 tražitelja azila, koji su trebali biti premješteni iz Grčke i Italije, do sada premješteno.

"Nismo ponosni na ovo vrlo teško stanje", rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides, koji je objasnio da je EU izdvojila dovoljno novca kako bi se Grčka nosila s ovim neviđenim uvjetima, ali ipak "zbog nekih slabosti na terenu novac se ne upotrebljava na najbolji način."

Ključne riječi: izbjeglice, Europski parlament
<
Vezane vijesti