posljednji_plesac_na_zici_u_armeniji.jpgSplitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 izvest će 22. rujna u 21 sat 20minutni performance hodanja na žici pod vodstvom poznatog umjetnika Ante Ursića. Nakon performanca biti će prikazani nagrađivani dokumentarni film Posljednji plesač na žici u Armeniji, a nakon projekcije uslijed će fešta zatvaranja kina.

O filmu Posljednji plesač na žici u Armeniji:

Iako je priča o posljednjem armenskom plesaču na žici lokalna priča u maloj zemlji, njezina istinska tema, gubitak tradicije i promjene društvenih vrijednosti pod utjecajem globalizacije, problematika je koja pogađa svako društvo. Stoga i ne čudi da je ovaj dokumentarni film prikazivan na raznim geografskim dužinama, od Leipziga do Toronta, od Padove do Göteborga. Osvajao je i nagrade, poput Grand Prixa na 19. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu Russia u Ekaterinburgu, za najbolji armenski film na 7. Golden Apricot Festivalu ili pak specijalnu nagradu žirija na Gdansk Doc Film Festivalu.

Ples na žici uvijek je bio smatran poveznicom s božanskim. Plesači na žici u Armeniji od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. I poslije, u kršćanskom razdoblju, ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom Sv. Ivana Krstitelja.

Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su božanstva – okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. U vrijeme Sovjetskog saveza Armenija je slavila ples na žici kao protest protiv režima, a nova vremena okrenula su društvo – budućnosti.

Za prošlost se više nije imalo vremena. Sada 16-godišnji Hovsep mora odlučiti želi li ponijeti ulogu posljednjeg plesača na žici u Armeniji, u društvu koje je napustilo i njega i ovu drevnu vještinu. Film se prikazuje na armenskom jeziku, s hrvatskim podnaslovima, i traje 52 minute.