Foto: DOORFoto: DOORDruštvo za oblikovanje održivog razvoja i udruga mladih Novi svijet, u suradnji s Gradom Petrinjom, proveli su prvo mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj gdje je obiđeno više od 380 energetski siromašnih kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Terenska faza provodi se u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma koji istražuju uvjete stanovanja građana Hrvatske, odnosno žitelja Sisačko-moslavačke županije. 

Tijekom mapiranja energetskog siromaštva obiđeno je više od 380 energetski siromašnih kućanstava, analizirana je njihova potrošnja energije te se kućanstvima izravno pomoglo montiranjem jednostavnih mjera uštede energije: LED žarulja, traka za brtvljenje prozora i vrata, Uz kontinuirani porast cijena energije sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimirefleksivnih folija za radijatore te perlatora (aeratora) na slavine.            

"Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Uz kontinuirani porast cijena energije sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimi. Želja nam je kroz niz aktivnosti – od terenskog rada i izravne pomoći kroz jednostavne mjere energetske učinkovitosti i edukaciju o racionalnom korištenju energije, do najviše razine kreiranja adekvatnih energetskih i socijalnih politika, doprinijeti kreiranju bolje budućnosti za hrvatsko stanovništvo", objašnjava voditeljica projekta REACH za Hrvatsku Slavica Robić.

Implementacija jednostavnih mjera energetske učinkovitosti nije dovoljna. S ciljem uspostavljanja energetskog siromaštva kao problema koji zahtijeva sustavna rješenja te skrojenu politiku i mjere na lokalnoj i nacionalnoj, rezultati analize podataka prikupljenih na terenu koristit će se za djelovanje na lokalne socijalne politike u sklopu projekta Znanjem do toplog doma, odnosno za kreiranje prijedloga nacionalnih politika za borbu protiv energetskog siromaštva u sklopu projekta REACH. Više informacija o projektu REACH možete vidjeti ovdje.

Ključne riječi: DOOR, energetsko siromaštvo
<
Vezane vijesti