Foto: Pssst! festivalFoto: Pssst! festivalSvečanom dodjelom nagrada u subotu 11. studenog završio je 11. PSSST! Festival nijemog filma koji se posljednja održavao u Centru za kulturu Trešnjevka. Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Petra Belc, Mladen Burić i Jurica Starešinčić nagradu Veliki Brcko dodijelio je filmu Kukuschka ruske redateljice Dine Velikovskaye.

Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma Brcko u Zagrebu koji ove godine slavi 100. rođendan.

Žiri je ove godine dodijelio i specijalno priznanje koje su dobili španjolski film Zlatna mačka redateljice Nate Moreno i hrvatski film Ništa se ne može vratiti redatelja Damira Radića.

Nagradu publike osvojio je austrijsko-francuski film Ex terrat redatelja Reinholda Bidnera. U natjecateljskom programu prikazano je 25 kratkometražnih filmova iz 15 zemalja.

PSSST! je ove godine prikazao u programu Film i Grad birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma a u programu hrvatska nijemofilmska baština prikazani su filmovi Okatavijana Miletića o Zagrebu. Posebnost PSSST!-a je u glazbenoj pratnji filmovima na ovogodišnjem festivalu filmove su uživo pratili vrhunski improvizatori - Vitomir Ivanjek, i Sunrise Sessions i Kaplowitzi.

Do iduće godine PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile te najavljuje još pokoju aktivnost u skoroj budućnosti!

Ključne riječi: film
<
Vezane vijesti