Foto: wikimediaFoto: wikimediaNastavlja se slučaj Vladinog skrivanja ugovora s tvrtkom Patton Boggs. Nakon što je u studenom 2017. godine Ustavni sud donio nepovoljnu odluku, Gong se u svibnju ove godine žalio Europskom sudu za ljudska prava.

Nakon odluke Ustavnog suda iz studenog 2017., prema kojoj Vlada RH i dalje ima pravo kao tajne klasificirati podatke o cijeni ugovora za davno završene usluge američkog odvjetničkog društva, Gong je 10. svibnja podnio žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U žalbi upozoravaju  na kršenja članaka 6., 10. i 13. Europske konvencije o ljudskim pravima te ističu izdvojena mišljenja četvero sudaca Ustavnog suda, koji se pozivaju na suprotnu teoriju i praksu samog Europskog suda za ljudska prava.

Radi se o slučaju Vladinog skrivanja ugovora, koji je Ministarstvo pravosuđa sklopilo s američkom odvjetničkom lobističkom tvrtkom Patton Boggs LLP o pružanju usluga zastupanja Hrvatske pred Haaškim sudom u žalbenom postupku generalima Gotovini i Markaču. Riječ je o ugovoru koji je hrvatske porezne obveznike koštao oko 10 milijuna kuna, što je ranije ionako objavljeno, ali na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa SAD-a sukladno tamošnjem Zakonu o registraciji stranih zastupnika (Foreign Agents Registration Act)

Nakon što je Ustavni sud u studenom donio odluku, naglasili smo da se u ovom slučaju odlučuje o ovlastima Vlade da, bez ikakve kontrole građana i sudova, proglašava tajnom sve što sama procijeni da je "vitalni interes RH". Gong je upozorio da je odluka Ustavnog suda još dalekosežnijai da bi iza nje Vlada u budućnosti mogla skrivati informacije o raznim međunarodnim lobistima koje angažira, tj. o svemu što Vlada samostalno i bez mogućnosti propitivanja proglasi vitalnim interesima RH u domeni međunarodnih odnosa.

<
Vezane vijesti