Ukoliko studenti Fakulteta političkih znanosti koji su studij upisali po predbolonjskom programu ne diplomiraju u roku od mjesec dana, morat će se prebaciti na bolonjski program studiranja

Odluka je to koju je nedavno donijelo Vijeće Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Tako apsolventima, kojima je ostalo svega nekoliko ispita i obrana diplomskog rada, prijeti plaćanje visokih školarina, ali i nemogućnost automatskog stjecanja titule prvostupnika. Time bi se njihovo studiranje prolongiralo, a čak ni u slučaju automatskog stjecanja titule, većina od 124 studenata koji su potpisali molbu za prolongiranjem roka, ne bi mogla upisati završne godine diplomskih studija zbog smanjenih upisnih kvota.


studentifpzg.jpg studentifpzg.jpg

Studenti su se u znak prosvjeda jutros okupili ispred zgrade fakulteta gdje su dočekali dekana Nenada Zakošeka. U raspravi koju su s njim vodili, studenti su naglasili da su drugi društveno-humanistički fakulteti izašli u susret svojim studentima te produljili rok studiranja. "Velika većina nas od samog početka studiranja radi i samostalno financira svoje školovanje, te je zbog toga vrijeme studiranja dulje od uobičajenog, što iz subjektivnih, što iz objektivnih razloga. Svjesni smo da su svi rokovi prošli, žalimo zbog nastale situacije te smo spremni pristati na kompromise, samo da završimo svoje studije prema programima koje smo upisali", poručili su studenti.

Dekan Zakošek im je kao kompromis ponudio mogućnost uvođenja izvanrednog studija po bolonjskom procesu, no takav prijedlog kod studenta nije naišao na oduševljenje. "Po vašoj logici bi i oni koji su maturirali prije državne mature sada trebali imati pravo da upisuju fakultete bez polaganja iste. Fakultet više nema uvjeta da na kvalitetan način provede program iz predbolonjskog sustava, a sa svakim novim izlaskom na ispit ti studenti pokazuju sve lošije znanje", zaključio je Zakošek.

<
Vezane vijesti