Sortiranje otpada u Prelogu, ilustracija: M.K.Sortiranje otpada u Prelogu, ilustracija: M.K.Zelena akcija je oštro osudila kažnjavanje novčanim kaznama gradova i općina uspješnih u gospodarenju otpadom i zatražila razrješenje nadležnog ministra Ćorića.

Gradovi i općine uspješni u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada kažnjeni su zato što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj, upozorili su iz Zelene akcije. Naime, Uredbom o komunalnom otpadu propisani su ciljevi smanjenja miješanog otpada u odnosu na 2015. godinu koji jednako vrijede za sve gradove i općine u Hrvatskoj, ignorirajući činjenicu da su te godine pojedini gradovi već imali vrhunske rezultate. Primjerice, lider održivog gospodarenja otpadom u RH, Grad Prelog zajedno s okolnim općinama referentne 2015. već je bio na 50% odvojenog prikupljanja otpada, što znači da je, prema Uredbi, 2017. i 2018. trebao doći na više od 70%, što je nemoguće, tim više ako se zna da prosjek EU iznosi manje od 50%, navode iz Zelene akcije.

Prelog danas odvojeno prikuplja 63% čime je daleko iznad 50% što je cilj kojeg gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine, a veći dio njih je tek na oko 20%. Za taj uspjeh Prelog je kažnjen s nekoliko tisuća kuna za 2017., a za 2018. očekuje nekoliko desetaka tisuća kuna. Isto je i u Čakovcu te na Krku koji su kažnjeni za vrhunske rezultate.

"Apsurdno je i sramotno da se Ministarstvo, unatoč suprotnim obećanjima te upozorenjima od strane EU, usudilo kazniti uspješne gradove i općine. Oni se, za razliku od većine ostalih, godinama grčevito trude uspostaviti sustave na korist okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki te se nalaze među najboljim europskim primjerima dobre prakse. Ministar time poručuje: ako ste uspješni plaćat ćete kazne, a ako imate neuređen sustav i štetite svojim građanima i građankama bit ćete pošteđeni. To je neprihvatljivo!", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koji koordinira mrežu uspješnih gradova i općina Zero Waste Croatia Network.

Iz udruge su podsjetili kako je ministar Ćorić javno u veljači prošle godine u emisiji Otvoreno na HRT-u obećao ispravak nepravilnosti u Uredbi, no do toga nije došlo. Zato su od premijera Plenkovića zatražili da ministra razriješi dužnosti.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

<
Vezane vijesti