tjedanbezplastike_za.jpgZelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja) organizira "Tjedan bez plastike", od 2. do 5. srpnja u Zagrebu.

U sklopu tjedna održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem edukacije građana_ki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala za okoliš i društvo, s ciljem promocije održivih i dostupnih alternativa te s ciljem utjecanja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu te na trgovce i industriju kako bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih materijala.

Program "Tjedna bez plastike"

UTORAK (2.7.)

  • Radionica izrade platnenih vrećica u suradnji sa Art Parkom; Park Ribnjak, 18:00 sati
  • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

SRIJEDA (3.7.)

Performance i konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10:00 sati
Mobilni edukativni štand - podjela platnenih vrećica i info materijala; od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

ČETVRTAK (4.7.)

Mobilni edukativni štand o štetnosti cigaretnih opušaka - podjela info materijala; od Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga i Zrinjevca, 10:30-12:00 sati
Online kviz i nagrađivanje; Facebook i Instagram Zelene akcije
Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

PETAK (5.7.)

  • Edukativni kviz i dodjela nagrada, u suradnji s Art Parkom; Park Ribnjak,19:30 sati
  • Projekcija filmova (A Plastic OceanOpen Your Eyes) u suradnji s Art Parkom; Park Ribnjak, 21:00 sati
  • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, filtera cigareta, plastičnih pakiranja, štapića za uši te ambalaže, posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete zdravlju.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Aktivnostima u sklopu ovog tjedna želimo pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane_ke demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

Napominjemo da su sve aktivnosti besplatne. Vidimo se!

Ključne riječi: zelena akcija, plastika
<
Vezane vijesti