Foto: M.K.Foto: M.K."Srljamo ne samo u potencijalnu ekonomsku i ekološku katastrofu već i u međunarodnu blamažu. U proceduri uopće nije predviđeno vrijeme za međunarodne konzultacije na koje zemlje koje s nama dijele Jadran imaju pravo", upozorio je jutros Toni Vidan iz Zelene akcije za vrijeme prosvjedne akcije koju je ta udruga u ime Zelenog foruma, nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša, održala jutros ispred Sabora.

"Cijela procedura oko koncesioniranja Jadrana radi eksploatacije nafte i plina vodi se na neodgovoran način. U uređenoj državi prvo bi se donijela cjelovita strategija upravljanja Jadranom, onda bi se donio plan eksploatacije ugljikovodika, a tek onda bi se raspisivao međunarodni javni natječaj. Naša Vlada radi sve naopako i zato srljamo ne samo u potencijalnu ekonomsku i ekološku katastrofu već i u međunarodnu blamažu. U proceduri uopće nije predviđeno vrijeme za međunarodne konzultacije na koje zemlje koje s nama dijele Jadran imaju pravo", upozorio je jutros Toni Vidan iz Zelene akcije za vrijeme prosvjedne akcije koju je ta udruga u ime Zelenog foruma, nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša, održala ispred Sabora.

Zelena akcija je prosvjedom apelirala na Sabor da se uključi u Vladine namjere za pokretanjem eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Podsjećajući kako je Europska unija donijela cijeli niz direktiva koje reguliraju ovu djelatnost, a s kojima procedura za Jadran nije usklađena, aktivisti su pozvali Sabor da pokrene raspravu na ovu temu i iziđe s deklaracijom o Jadranu s kojom bi se stvorile pretpostavke za urednu proceduru. 

jadran2mk.jpg

U bijelim zaštitnim odijelima prekrivenim naftom, aktivisti su simbolički postavili improvizirani nasip za obranu od poplava kako bi ukazali na štete od izljeva nafte te ekstremnih klimatskih događaja koji su posljedica korištenja fosilnih goriva. Podsjetili su tako kako su međunarodni znanstvenici okupljeni u Međunarodnom panelu za klimatske promjene (IPCC) upozorili kako bi dvije trećine već sada poznatih zaliha fosilnih goriva trebale ostati ispod zemlje, ako se želimo nadati da će klimatski sustav ostati sličan današnjem.

jadran3_mk.jpg

Postavili su i transparent "90% Jadrana + 10% zarade = 100% štete" jer je na natječaju u koncesiju ponuđen gotovo cijeli Jadran za malu naknadu zarade od nafte, a bez uvjerljivog sustava nadzora i osiguranja.

"Predviđeno je da bi Hrvatska dobivala tek deset posto zarade od eksploatacije nafte što je jedna od najnižih postotaka na svijetu i otvara pitanje tko je i zašto odlučio o tako niskom postoku. Hoćemo li za deset godina opet imati aferu s nekim ministrom u pritvoru zbog štetnog ugovora?", zaključio je Vidan s porukom Saboru kako bi Hrvatska trebala iskorištavati solarnu energiju, a ne riskirati naš najvrjedniji resurs za vrlo upitan dohodak.

Ključne riječi: nafta, zelena akcija, Jadran
<
Vezane vijesti