zmergo.jpgNacionalna kampanja Zelena čistka 2019. ulazi u završnicu i u subotu, 13. travnja će okupiti volontere i volonterke iz svih dijelova Hrvatske. Čistit će se preko 120 lokacija, a još uvijek se stignete pridružiti!

Zelena čistka već osmu godinu zaredom okuplja volontere iz čitave Hrvatske u rješavanju zajedničkog problema – otpada. U akciji čišćenja divljih odlagališta otpada sudjelovat će brojne udruge, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci, te mnoge institucije i prijatelji akcije. Zelena čistka provodi se u sklopu europske akcije Let's cleanup Europe!, kada će se akcije čišćenja, u periodu od 1. ožujka do 30. lipnja, provoditi diljem Europe, a koordinator za Hrvatsku je udruga Žmergo iz Opatije.

Podatke o sredinama ili lokacijama moguće je pronaći na stranicama gradova ili općina u kojima se organizira čišćenje te na web stranici. Pristigle su prijave iz čitave Hrvatske, za sada se zna da se čisti na preko 120 lokacija, a broj svakim danom raste.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Vrijeme je za promjene! Prijave još uvijek pristižu stoga još nije kasno da se uključite! Pridružite se 13. travnja na nekoj od lokacija.