zeljezara.jpgOtvaranje Festivala Željezara zakazano je za večeras u 20.00 sati na ulazu u Caprag, točno kod divovske skulpture Milene Lah Galebovo krilo, koja će za vrijeme trajanja Festivala biti dom zvučnoj instalaciji Sky Waves austrijske umjetnice Elisabeth Schimane.

Ponedjeljak, 1. lipnja u sisačkom naselju Caprag živahniji je no inače, a upravo je to i jedan od ciljeva drugog Festivala Željezara koji je službeno započeo danas treningom/serijom predavanja i diskusija na temu samoodrživog razvoja u Institutu Željezara.

Otvaranje Festivala Željezara zakazano je za večeras u 20.00 sati na ulazu u Caprag, točno kod divovske skulpture Milene Lah Galebovo krilo, koja će za vrijeme trajanja Festivala biti dom zvučnoj instalaciji Sky Waves austrijske umjetnice Elisabeth Schimane, napravljenoj uz podršku programa Creative Europe i gradske galerije Striegl. Zvučna instalacija Sky Waves predstavlja istraživačku ekspediciju u svijet uživo generiranih zvukova raspršenih u prostoru. Tihe cijevi skulpture Milene Lah intervencijom Elisabeth Shimane su ‘’propjevale’’, vibrirajući u svojoj prirodnoj frekvenciji i ugodnom distorzivnom pulsiranju.

Mimo navedenih događanja, u naselju Caprag i na katovima Instituta Željezara mogu se razgledati brojne izložbe i prezentacije, poput projekta Pogled na drugi grad unutar kojeg će se moći vidjeti različiti radovi studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, Muzej Kvarta predstavlja izložbu Projektiranje utopija, prikazuje se rad Marka Tadića 1972.–2004., prikazuje se izbor dokumentarnih filmova produkcijske kuće Fade-in, a umjetnički direktor Festivala Željezara, Marijan Crtalić, nastavlja sa svojim performativnim obilascima pogona Željezara u sklopu i prošle godine aktualnog i popularnog programa Kulturni Stalker.

Ključne riječi: sisak, Festival Željezara
<
Vezane vijesti