grahpoljak_sjeme_mk.jpgPrezentacija projekta prve i jedine Društvene banke sjemenja u Hrvatskoj održat će se u organizaciji udruga Permakultura Dalmacija i ZMAG uz podršku Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, u Gradskoj knjižnici u srijedu, 28. kolovoza, u 18 sati.

O PROJEKTU:

Cilj projekta je stvaranje banke sjemena koja je otvorena za javnost i u vlasništvu njenih članova. Glavne aktivnosti projekta su usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama.

Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti usjeva kao naše baštine.

Čuvanjem sjemena čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorti te u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog vrtlara/ku razveseliti.

Što su sve do sada napravili, kako postati član/ica "Društvene banke sjemena" i koji sve tipovi banki sjemena postoje u Hrvatskoj i svijetu moći ćete poslušati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu u srijedu, 28. 8. 2019 u 18 sati.

Na kraju predavanja održat će se i razmjena sjemena na kojoj će se razmjenjivati autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Vrata su otvorena i za sve zainteresirane koji nemaju svoje sjeme za razmjenu.

Nastavno na ovaj događaj, pozivamo Vas da nam se u 21 sati pridružite u Kinu Bačvice na projekciji nagrađivanog dokumentarnog filma Sjeme: Neispričana priča / Seed: The untold story.

o PREDAVAČICI:

Sendy Osmičević je permakulturistkinja i okolišna aktivistkinja. Magistrirala je Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode, završila 72-satni tečaj permakulture i Permakulturnu akademiju te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica na projektu Društvena banka sjemena.