Pritisak odozdo

grahpoljak_sjeme_mk_copy33807.jpg

Razmjena sjemena u Zagrebu

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača u suradnji s udrugom Crta i točka organiziraju razmjenu sjemena u Smoothie baru Sokić, Nova cesta 130, 18. siječnja, od 9-12h. Iza toga od 12:30-14h bit će predstavljena nova brošura i održana radionica "Kako registrirati ekološku proizvodnju povrtnog sjemena na obiteljskom gospodarstvu".
Foto: Zagreb te zove

Građani na ročištu Milanu Bandiću

Inicijativa Zagreb te zove poziva građane i građanke da se 22. siječnja u 8 i 30 sati pojave ispred Županijskog suda u Zagrebu, gdje je zakazano ročište gradonačelniku Milanu Bandiću i suradnicima. "Želimo biti tamo. Želimo ga dočekati. Želimo biti glasni", poručuju u pozivu građanima.
hrana.jpg

Hrana, a ne oružje: besplatan obrok na Glavnom

Kolektiv Hrana, a ne oružje ove subote, 21. prosinca od 14 sati, dijeli besplatan obrok na Glavnom kolodvoru (kod kipa kralja Tomislava), ukazujući time na problem prekomjernog bacanja hrane i produbljivanja društvenih nejednakosti između bogatih i siromašnih. Ovom simboličnom i solidarnom akcijom ukazuju na nedostatnost sistema da se pobrine za one marginalizirane, ali i na mogućnost da se samoorganiziramo i ukažemo na nepravednu distribuciju resursa.
svinje_prijateljizivotinja.jpg

Performans za prava životinja

Povodom Međunarodnog dana prava životinja, Prijatelji životinja pozivaju sve da ispune prijavnicu za sudjelovanje u dosad najvećem performansu za prava životinja koji će se održati u subotu, 14. prosinca, u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.
knk_nijanse_gr.jpg

Pedeset godina/nijansi zelene politike

U Centru kulture na zagrebačkoj Peščenici ovaj će petak, 13. prosinca, u 19 sati, predavač i izvršni direktor Instituta za političku ekologiju, Vedran Horvat, održati predavanje “Pedeset godina/nijansi zelene politike”.
privrednik_copy37821.jpg

Tribina: 20 godina od smrti Franje Tuđmana – po čemu ga treba pamtiti?

Tribina pod nazivom "20 godina od smrti Franje Tuđmana – po čemu ga treba pamtiti?“, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, održat će se u srijedu, 11. prosinca, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).
svijet_po_mjeri_djevojcica.jpg

Javna akcija Za svijet po mjeri djevojčica

U utorak, 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava u 12h Platforma za reproduktivnu pravdu u suradnji s udrugama PaRiter iz Rijeke, Antifjaka iz Zadra, Stop nasilju iz Šibenika i Kul Pong iz Bjelovara najavljuje javnu akciju “Za svijet po mjeri djevojčica”.
svijet.jpg

Tribina Svijet po mjeri djevojčica

U utorak, 3. prosinca od 17 sati u KIC-u, održava se tribina Svijet po mjeri djevojčica. Nakon što se u listopadu u 15 gradova u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama kroz kampanju Pravda za djevojčice, na tribini će se otvoriti teme borbe protiv seksualnog nasilja s gošćama: Julia Santos iz Španjolske, Ana Campanile iz Italije, Tatjana Nikolić iz Srbije te Josipa Tukara i Paula Zore iz Hrvatske, dok će moderirati Jelena Veljača.
hrana.jpg

Hrana, a ne oružje: besplatni ručak na Cvjetnom

Hrana, a ne oružje je kolektiv koji je dio istoimenog globalnog pokreta unutar kojeg se želi ukazati na ogromne količine hrane koje se bacaju dok ljudi diljem svijeta gladuju. Povrće se reciklira sa zagrebačkih tržnica i od toga priprema fini i zdravi, te uvijek besplatni obrok! Hranu se u subotu 30. prosinca dijeli od 14 sati, na Cvjetnom trgu.
Foto: M.K.

Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Prosvjed će se održati 3. prosinca u 17 i 30 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1). Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti, te ste ogorčeni višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.