Pritisak odozdo

zelena_akcija_fb_event_cover.jpg

22. Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Jesenski eko-seminar će se ove godine održati od 5. studenog do 8. prosinca. Cilj eko-seminara je obrazovati i informirati građane i građanke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje i djelovanje. To je ujedno najstarija edukativna aktivnost Zelene akcije koja se provodi redovito već 22 godine. Sav sadržaj je besplatan i otvoren za sve te nisu potrebne prethodne prijave.
Foto: Pixabay

Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji

Hrvatska će uskoro predsjedati Vijećem Europske unije, a kao jedno od glavnih pitanja Europske unije danas postavljaju se migracije. Osim odnosa Europske unije prema ljudima u pokretu, sve više se kristaliziraju primjeri kriminalizacije osoba i organizacija koje tim ljudima pružaju pomoć i podršku. Tribina će se održati u utorak, 29. listopada u 10 i 30 sati u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb).
solidarno_kuhanje.jpg

Solidarna kuhinja: prikupljanje donacija za No name kitchen

No Name Kitchen je organizacija koja u posljednjih nekoliko godina neumorno pruža pomoć i podršku izbjeglicama gotovo zaboravljenima u kampovima na granicama, uključujući Šid i Veliku Kladušu. Kolektiv Hrana, a ne oružje poziva na druženje u četvrtak uz hranu i popravljanje bajkova, od 16 sati (u 16 kreće kuhanje, u 20 je večera), u dvorištu Frankopanske 1 (Zelena akcija). Moći ćete se informirati o samoj organizaciji i na koje sve načine donirati i pomoći.
Foto: Pixabay

Ozelenjavanje Dubrovnika - zasadi drvo, ne budi panj!

Akcije ozelenjavanja Dubrovnika održat će se od 25. do 27. listopada - građani će moći preuzeti više od 150 sadnica za sadnju u vlastitim vrtovima, dok će volonteri na devet lokacija koje su predložili građani Dubrovnika posaditi više od 50 sadnica. Građane se poziva da u svojim vrtovima posade autohtone vrste stabala kao što su rogač, košćela, ljuta naranča, a na taracama mediteransko medonosno bilje poput lavande, ruzmarina, kadulje i tako doprinesu očuvanju gradskih pčela.
Foto: Pixabay

Prosvjedni skup Raskid!

Prosvjedni skup Raskid! održat će se 19. listopada, s početkom okupljanja u 11:55 sati, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu (križanje Bakačeve i Cesarčeve). Pozivaju se svi građani i građanke – i vjernici i oni koji to nisu – koji smatraju da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države.
hnd_zpd_mediji_i_mentalno_zdravlje.png

Okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje

Zagrebačko psihološko društvo i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju na okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje, koji će se održati 10. listopada, na Dan mentalnog zdravlja, u maloj dvorani Novinarskog doma (Klub), Perkovčeva 2, Zagreb, s početkom u 11 sati.
Foto: I.P.

Mimohod za klimu u Puli

Povodom Tjedna akcije protiv klimatskih promjena, u skladu sa tradicijom Eko-škole i Lumena Gimnazije Pula (koji su prvi Mimohod upozorenja održali 1994. godine povodom Dana planeta Zemlje), u petak 27. rujna u 9 i 30 sati sa igrališta Gimnazije kreće Mimohod za klimu ulicama Pule.