Prvo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Petrinji održat će se u utorak, 12. siječnja 2021. u Gradskom parku, pored fontane, s početkom u 18 sati.

Pjesme čitaju: Simbad Hadžić, mladi petrinjski pjesnik i aktivan volonter Civilne zaštite zadnja dva tjedna, Ines Kosturin, mlada Petrinjka, nagrađivana pjesnikinja i autorica dvije samostalne zbirke poezije i Žarko Jovanovski iz Zagreba, autor desetak zbirki poezije, aktualni dobitnik V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine.

Organizatorica festivala u Petrinji je Ivana Švragulja.

Zahvala: Siniša Matasović

Lokalna izdanja 50 Poems for Snow ove zime do sada su već održana u Sofiji, Velikom Tarnovom, Zagrebu, Delnicama, Otočcu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Križevcima, Koprivnici, Osijeku, Sisku, Požegi, Pančevu i Edinburgu, a ovisno o snijegu, predstoje u još nekoliko gradova.

Ove zime kroz više od 20 lokalnih izdanja pjesničke mreže 50 Poems for Snow, sudjeluje više od 60 pjesnika i pjesnikinja. 

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećena japanskoj pjesnikinji iz 9. stoljeća, Ono no Komachi.
Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.

50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske primjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

Petrinjsko izdanje održava se unatoč katastrofalnom potresu i još aktivnim podrhtavanjima tla, a s porukom da je kultura ono što čini grad.

Sukladno epidemiološkim mjerama, svi sudionici trebaju imati zaštitne maske i održavati razmak.   

Više o festivalu, FB 

Više o festivalu, Web