Foto: Matej KožićFoto: Matej Kožić"Znanost upozorava da se nalazimo u klimatskoj krizi i da se suočavamo s masovnim izumiranjem vrsta. Zato je nastavljanje ekstrakcije i industrija nafte i plina klimatski zločin“, poručili su iz Extinction Rebellion Zagreb.

Jučerašnjom akcijom ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, u kojoj je 10-metarskom trakom ograđen ulaz u zgradu, simbolički je zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

Time je XR Zagreb ukazao na nužnost sprječavanja daljnjeg zločina prema Planeti i na nužnost borbe za opstanak svih vrsta koje na njoj žive.

"Republika Hrvatska, u čijem je djelomičnom vlasništvu INA, laže da se zalaže za prelazak na obnovljive izvore energije te dopušta daljnja zagađenja, devastaciju i eksploataciju. Nećemo to dopustiti, zahtijevamo da naša budućnost bude ispred tuđeg profita. I dok se to ne ostvari, ne odustajemo od bunta za opstanak!“, poručili su aktivisti i aktivistkinje današnjom akcijom.

"Odluka nove vlade o spajanju ministarstva okoliša s ministarstvom gospodarstva najnoviji je dokaz sustavnog negiranja klimatskih promjena čijim razornim posljedicama već svjedočimo. Među glavnim krivcima za to su privatni interesi koji sprječavaju nužnu transformaciju na obnovljive izvore energije. Isti interesi koji su izvor korupcijskih afera Hrvatske u posljednja dva desetljeća, odgovorni su stoga i za klimatski zločin", poručuju Extinction Rebellion Zagreb koji nastavljaju svoju borbu za pravednu tranziciju na obnovljive izvore energije i klimatsku pravdu, te pozivaju sve da se uključe u bunt za opstanak.

xrebellion_ina_matejkozic_img_8272.jpg
<
Vezane vijesti