Udruga za nezavisnu medijsku kulturu prosvjeduje zbog najnovijeg kršenja prava građana na slobodno okupljanje i izražavanje stava, posebice zbog sudskog kažnjavanja naše novinarke Marine Kelava koja je za H-Alter izvještavala s prosvjeda protiv izgradnje rampe u Varšavskoj. Najoštrije osuđujemo represivne metode koje je policija započela u vrijeme prosvjeda protiv radova u Varšavskoj, koje ovih dana dobivaju svoj sudski epilog.

Prekršajni sud u Zagrebu izdao je prekršajni nalog H-Alterovoj novinarki Marini Kelava zato što je, kako stoji u "nalogu", 29 srpnja ove godine "na raskrižju Varšavske i Gundulićeve ulice remetila javni red i mir na način da je na mjestu i u vrijeme provođenja službene policijske radnje pružanja pomoći (asistencije) nadležnom tijelu... fizički onemogućavala kretanje pješaka i prolaz teretnom vozilu koje je izlazilo s gradilišta i skretala u Gundulićevu ulicu... na način da je sjela na pločnik iza navedenog vozila". Sutkinja zagrebačkog Prekršajnog suda Katarina Jurišić ocijenila je i da se Marina "nije udaljila iz skupine građana u kojoj se nalazila, a koju je policijski službenik odnosno ovlaštena osoba pozvala da se raziđe". Zbog navedenih delikata, H-Alterovoj je novinarki izrečena kazna u visini 600 kuna, što joj je istim prekršajnim nalogom, zbog olakotnih okolnosti, smanjeno na 300 kuna plus 100 kuna naplate sudskih troškova.

Sutkinja nije smatrala potrebnim pozvati optuženicu i pružiti joj priliku da iznese svoju obranu.

Marina Kelava novinarka je i fotografkinja s višegodišnjim stažom, članica Hrvatskog novinarskog društva. Suosnivačica je Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i portala H-Alter. Specijalnost su joj teme iz zaštite prirode i čovjekova okoliša, a zapažena je i po odličnim, socijalno angažiranim putopisima i reportažama iz različitih dijelova svijeta.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu najoštrije osuđuje represivne državne metode koje je policija započela u vrijeme građanskih prosvjeda protiv radova u Varšavskoj, a koje metode ovih dana dobivaju svoj epilog u vidu sudskog kažnjavanja sudionica i sudionika tih prosvjeda. Posebno osuđujemo presude protiv novinarki i novinara koji su u Varšavskoj bili na zadatku, neovisno o tome jesu li se ili nisu na licu mjesta solidarizirali s uhapšenim građanima. Smatramo da država i ovom prilikom krši prava na javno okupljanje, iznošenje mišljenja i javno izvještavanje.

U Zagrebu, 22. listopada 2010. godine

Za UNMK: Toni Gabrić, predsjednik UO-a

Ključne riječi: h-alter, policijsko nasilje, Varšavska
<
Vezane vijesti