Foto: HINAFoto: HINANovi ministar kulture Zlatko Hasanbegović odlučan je da ne treba gubiti vrijeme. Nije još stigao niti zagrijati svoju stolicu u Runjaninovoj, a već je razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koji su, očito, trn u oku pripadnicima njegove izborne baze. Odluka o razrješenju bila je donesena prekjučer.

Dakle, Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac od ove srijede više nemaju što tražiti u Ministarstvu kulture.

Ministarstvo kulture raspodijelilo je u listopadu 2015. godine oko tri milijuna kuna bespovratnih sredstava neprofitnim medijima na razdoblje od godinu dana, i to na osnovu mišljenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Zadaća članica i članova Povjerenstva je, između ostaloga, da prate rad neprofitnih medija kojima su dodijeljena sredstva, odnosno da nadziru troše li se sredstva u skladu s priloženim uređivačkim koncepcijama i operativnim planovima.

povjerenstvo1.jpg

Kako Povjerenstva očito više nema, zanimljivo će biti pratiti dalji razvoj događaja: hoće li ministar naprečac prekinuti i program potpore, odnosno hoće li od neprofitnih medija zatražiti povrat dobivenih sredstava. Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, priprema se "revizija ugovora s nevladinim udrugama".

Sredstva za neprofitne medije bila su Ministarstvu kulture raspoređena Uredbom o raspodjeli dobiti od igara na sreću koju je Vlada RH donijela početkom 2015. godine. Sudeći prema odluci o razrješenju Povjerenstva, moglo bi se zaključiti da Hasanbegović, pa niti čitava Oreškovićeva vlada, ne namjerava poštovati još uvijek važeću Uredbu kojom su u 2015. godini bile raspodijeljene bespovratne potpore. Ili možda Hasanbegović nije zadovoljan radom postojećih članova i članica Povjerenstva, pa brže-bolje želi imenovati "svoje" kadrove u to tijelo?!

Postaje očito da nova vlast namjerava prije svih drugih "reformi" srediti situaciju na medijskoj sceni. Dio toga scenarija očito su bile i ekstremno-desničarske demonstracije pred zgradom Agencije za elektroničke medije povodom oduzimanja koncesije televiziji Z1. Nakon neprofitnih medija na red će doći HRT, o čijoj se novoj kadrovskoj križaljci, od ravnatelja naniže, već raspravlja.


 

logo_projekt_copy83085.jpg
Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso za projekt  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.
<
Vezane vijesti