U sinoćnjem "Otvorenom" Hloverna Novak-Srzić u znak "zahvalnosti" za smanjenje RTV pristojbe za čak 25 posto, odlučila je ministru Šukeru sjesti u krilo

"Komercijalno? Želite da ja sad počnem raditi komercijalno?", zapitala je sinoć Hloverka Novak-Srzić, urednica i voditeljica političke emisije Otvoreno ministra financija Ivana Šukera, kojeg je u goste pozvala da objasni zbog čega je Vlada odlučila HRT-ovu pretplatu s 80 smanjiti na 60 kuna.

Šuker joj je pokušao odgovoriti, ali Hloverka je već ustala sa stolice, odlučno krenula prema zbunjenom ministru, obgrlila ga rukom oko vrata i "komercijalno" mu pokušala sjesti u krilo. Šuker ju je u zadnji tren spriječio u naumu, upozorivši je da ne bude neukusna. "Molim vas Hloverka, ovo je neukusno, pa mi smo ozbiljni ljudi! Vaše ponašanje odraz je stanja i ponašanja u ovoj kući", rekao je Šuker braneći se od Hloverkinog pokušaja da mu sjedne u krilo.

Bio je to vrhunac za HRT-ovce izuzetno stresnog dana, u kojem im je obznanjeno da će se RTV pristojba od 1. kolovoza smanjiti za 25 posto.

"Iznenađeni smo ovakvom odlukom Vlade, a njenim provođenjem HRT-u bi se znatno otežalo pa gotovo i onemogućilo ostvarivanje uloge HRT-a kao javnog servisa. Nadamo se da će HRT imati priliku Vladu RH upozoriti na sve negativne posljedice provođenja ove odluke, te vjerujemo da će Vlada preispitati svoju odluku", kaže Josip Popovac, v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, s kojeg, na svojoj internetskoj stranici, upozoravaju da bi ih smanjenje pretplate moglo stajati stečaja, pošto im se na ovaj način u pola poslovne godine oduzima 300 milijuna kuna. Također, HRT-ovci upozoravaju kako bez očekivane pretplate ne mogu ispuniti svoje obveze javnog servisa, te poručuju građanima da mogu zaboraviti programske sadržaje poput obrazovnog, dječjeg, dramskog programa, te programa za manjine i glazbenih produkcija.

"U pitanje dolazi i opstanak mreže 23 HTV-ova dopisništva i 9 regionalnih radiopostaja, a HRT se ovakvom odlukom usmjerava na put mađarske, poljske i češke javne televizije koje gotovo više i ne postoje" stoji na HRT-ovoj internetskoj stranici. "Nitko ne želi baciti HRT na koljena. Ali, zanimljivo je da nitko ne govori o tome da se na HRT-u neodgovorno odnosilo prema novcima hrvatskih građana, o aferama koje su potresale HRT. Ovo je jedina institucija u državi koja nema financijski nadzor", kazao je ministar Šuker u Otvorenom, dodajući kako je cilj ovakvih poteza natjerati vodstvo javne televizije na ozbiljno poslovno restrukturiranje. Ministar je iskoristio i priliku da podsjeti na prevelik broj zaposlenih na HRT-u i nesmotreno trošenje novca hrvatskih građana.

"Ministru sam htjela sjesti u krilo kako bih mu zorno pokazala što znači komercijalizirati televiziju. Svjesna sam da će građani kratkoročno pozdraviti Vladinu odluku o smanjenju pretplate, ali dugoročno bi to moglo rezultirati time da na HTV-u imamo sadržaje poput Farme, Big Brothera ili Kunolovca, a jedna javna televizija takvu si komercijalizaciju ne smije dozvoliti", kaže Hloverka Novak-Srzić.

<
Vezane vijesti