Foto: Platforma 112Foto: Platforma 112Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski P.E.N. centar i Platforma 112 jutros su održali konferenciju za medije "Kamo ideš Hrvatska" na kojoj su zatražili smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te još jednom upozorili na ugrozu slobode izražavanja, ljudskih prava, kao i na nasrtaj na demokratske institucije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković istaknuo je kako je povod konferencije imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, koji smatraju promašenim, ali i sve veći nasrtaji na slobodu izražavanja i ljudska prava čemu smo mogli svjedočiti posljednjih dana.

Leković je istaknuo kako Hasanbegović nema nikakve kompetencije za ministra kulture jer je to čovjek koji je, između ostalog, izjavio kako odjel za medije opterećuje ministarstvo, čovjek kojem smetaju intelektualne rasprave na Hrvatskom radiju i čovjek koji najavljuje reviziju Sarnavka: "Ako želimo imati vladavinu prava onda ministar ne može negirati temeljne postavke Ustava RH. Sasvim je legitimno i opravdano da oni na vlasti imaju drugi sustav vrijednosti od naših, ali postoje granice koje nitko u demokratski uređenoj državi ne smije prekoračiti"ugovora s neprofitnim udrugama. "To je čovjek koji iskazuje duboko nepoštovanje prema medijima i javnosti", rekao je Leković. Također je istaknuo kako je imenovanje Hasanbegovića jedan potez Domoljubne koalicije čiji je čelnik Tomislav Karamarko tijekom predizborne kampanje najavio "sređivanje" medija te konstatirao kako su mediji prepreka demokraciji.

"Istovremeno pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru traže lustraciju medija, a da pri tome ne govore o kome se radi. Karamarku, kao ni njegovim suradnicima, nije problem govor mržnje jer pojedini zastupnici sudjeluju u prosvjedu koji je usmjeren protiv provođenja zakona, temeljnih demokratskih načela", rekao je Leković i istaknuo kako je upravo Agencija za elektroničke medije dala milijun i 600 tisuća kuna potpore Z1 televiziji za emisije koje potiču ostvarivanje i promidžbu prava nacionalnih manjina.

Veliki problem Leković vidi i u osnivanju nove novinarske udruge, udruge Hrvatskih novinara i publicista (HNiP), koja se od prvog dana postavila kao medijski policajac. Pri tome je vrlo važno istaknuti kako upravo HNiP ističe kršenje profesionalne i etičke standarde, dok staje u obranu Marka Juriča i Velimira Bujaneca.

Zbog navedenog, uz smjenu Hasanbegovića, HND traži Karamarkovu ispriku javnosti i medijima te provedbu dijela programa koji se tiče medija, a koji je Domoljubna koalicija dogovorila s MOST-om i pritom ga dobrim dijelom "prepisala" od HND-a.HND, uz smjenu Hasanbegovića, traži Karamarkovu ispriku javnosti i medijima te provedbu dijela programa koji se tiče medija, a koji je Domoljubna koalicija dogovorila s MOST-om

"Ako se ovo ne provede, sve bliži su nam poljski i mađarski scenarij", upozorio je Leković i rekao kako je o svemu obaviještena i Međunarodna federacija novinara koja je pružila podršku HND-u.

Komentirajući razrješenje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije u ministarstvu kulture, Leković je rekao kako je to samo dodatni argument za Hasanbegovićevu smjenu. "Bez obzira na učestale prijetnje smrću, HND će se boriti za novinarski standard i slobodu medija", zaključio je Leković.

Sanja Sarnavka podsjetila je na razloge osnivanje Platforme 112 i konstatirala kako se mnogo toga zabrinjavajućeg dogodilo otkad se konstituirala nova vlada te da se Platforma 112, već pri samom njenom konstituiranju usprotivila imenovanju Hasanbegovića za ministra kulture.

"Ako želimo imati vladavinu prava onda ministar ne može negirati temeljne postavke Ustava RH. Sasvim je legitimno i opravdano da oni na vlasti imaju drugi sustav vrijednosti od naših, ali postoje granice koje nitko u demokratski uređenoj državi ne smije prekoračiti", rekla je Leković: "Karamarku, kao ni njegovim suradnicima, nije problem govor mržnje jer pojedini zastupnici sudjeluju u prosvjedu koji je usmjeren protiv provođenja zakona, temeljnih demokratskih načela"Sarnavka. Također je istaknula kako nije slučajnost da je u prvih tjedan dana od sastavljanja nove vlade krenuo udar na institucije koje su vezane uz medije pri tome misleći na prosvjed protiv odluke Vijeća za elektroničke medije, ali i napad na Branku Valentić, ravnateljicu HINA-e.

"Kod tih napada uvijek se ide ad hominem, s objedama, lijepljenjem etiketa, bez pozivanja na činjenice. Govor mržnje je sve prisutniji što se može vrlo lijepo vidjeti na društvenim mrežama", rekla je Sarnavka.

Na pokušaj "uvođenja reda" u medijima, ali i ministarstvu kulture upozorila je i Nadežda Čačinovič, predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra koji je prije nekoliko dana počeo prikupljati potpise za smjenu Hasanbegovića.

"Jedini mogući razlog zašto je Hasanbegović imenovan ministrom je da se u svom mandatu posveti ideološkim zaoštravanjima i čistkama. On nije kvalificirana osoba za tu poziciju jer nema iskustva u upravljanju kulturnim institucijama", rekla je Čačinovič i istaknula kako velik broj kulturnih aktivnosti ovisi upravo o donacijama jer se ne može očekivati od kulture da funkcionira po tržišnom principu.

Čačinović se osvrnula na sve učestaliji govor mržnje i istaknula kako postoji jedan prostor koji smo dugim demokratskim procesom izgradili i zaštitili te da u njemu nema mjesta za govor mržnje.

<
Vezane vijesti