large_logo_cms_copy95250.pngTražitelji azila i izbjeglice suočavaju se s velikim izazovima vezanim uz integraciju i sudjelovanje u društvenom životu. Za one koji su uspjeli stići u Europu, preostaju mnoge poteškoće u svakodnevnom životu i izazovima nije ni približno kraj. Upravo o tim izazovima govori istraživanje čiji će rezultati, ali i preporuke biti predstavljeni na konferenciji koja će se održati u Zelenoj akciji, 12. studenog u 10 i 30 sati.

Tražitelji azila i izbjeglice suočavaju se s velikim izazovima vezanim uz integraciju i sudjelovanje u društvenom životu. Za one koji su uspjeli stići u Europu, preostaju mnoge poteškoće u svakodnevnom životu i izazovima nije ni približno kraj.

Rasizam, isključenost s tržišta rada, poteškoće pri priznavanju obrazovanja i radnog iskustva te postizanju dobrog poznavanja jezika, spore procedure odobravanja azila, zajedno s nepripremljenošću institucija, samo su neke od brojnih prepreka koje dovode do situacija ograničene autonomije i potencijalne otuđenosti. Stoga je jedan od važnih izazova danas kako ojačati, slušati i dosljedno unaprijeđivati društvena rješenja za poboljšanje života tražitelja azila i izbjeglica.

Upravo o tim izazovima govori istraživanje provedeno u okviru europskog projekta PandPAS - Pre i Post Arrival Scheme, čiji će rezultati, ali i preporuke biti predstavljeni na sutrašnjoj konferenciji za medije.

Na konferenciji za medije govorit će:

Maddalena Avon, Centar za mirovne studije (provoditelj projekta u Hrvatskoj)
Alessandro Carbone, koordinator projekta, Italija
Sandra Mateus, ISCTE – Sveučilišni institut Lisabon (provoditelji projekta u Portugalu)
Eugen Vuković, Biciklopopravljaona Zelene akcije (primjer dobre prakse integracije u Hrvatskoj)