civilnaplatformaistre.jpgInspekcija zaštite okoliša potvrdila je navode Civilne platforme Istre kako je Istarska županija pokrenula postupak izrade Županijske razvoje strategije u suprotnosti sa zakonom jer nije provela niti zatražila mišljenje o potrebi provedbe strateške procjene utjecaja na okoliš.

Civilna platforma Istre 29. veljače 2016. prijavila je Istarsku županiju Inspekciji zaštite okoliša zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti okoliša prema kojem je za Županijsku razvojnu strategiju obavezno provesti postupak Strateške procjene utjecaja na okoliš. 4. ožujka zaprimili su pak odgovor Inspekcije kojim je potvrđeno da je Istarska županija pokrenula postupak izrade Županijske razvoje strategije u suprotnosti sa zakonom jer nije provela niti zatražila mišljenje o potrebi provedbe strateške procjene utjecaja na okoliš.

Sektor za procjenu utjecaja na okoliš i industrijsko onečišćenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode također je reagirao te je Upravnom odjelu za gospodarstvo Istarske županije uputilo zahtjev za očitovanjem po tom pitanju, uz napomenu da će Ministarstvo poduzeti sve zakonom predviđene radnje u cilju osiguranja postupanja sukladno Zakonu o zaštiti okoliša.

"Osim toga, prema čl. 11 Zakona o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti pri donošenju propisa i strateških i planskih dokumenata dužna su 'provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana'. Savjetovanje o Županijskoj razvojnoj strategiji trebalo je, stoga, provesti u tom roku jer ne postoji niti jedan valjani argument zbog kojeg bi to pravilo trebalo prekršiti.  Strategija koja se donosi na nezakonit način ne može biti zakonita.

Pozivamo još jednom Županiju da se ne sramoti kršenjem zakona te da sama, bez prisile nadređenih, za Županijsku razvojnu strategiju ponovi postupak u skladu s propisima te da osigura smislenu javnu raspravu čije će trajanje omogućiti uključivanje svih zainteresiranih dionika, koje je do sada izostalo", priopćili su iz Civilne platforme Istre.

Ključne riječi: Istra
<
Vezane vijesti