aleksandra_zec.jpgPovodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, ubojstva koje hrvatsko pravosuđe nije imalo snage procesuirati, a hrvatska politika nije i nema snage komemorirati, Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira komemoraciju u ponedjeljak, 7. prosinca, s početkom u 17.00 h kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježit će multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji će na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio video instalaciju, a u programu sudjeluje i pjesnikinja Monika Herceg.

Molimo vas da zbog svih navedenih aktivnosti u okviru ovogodišnje komemoracije obitelji Zec na samu lokaciju stignete 15-20 minuta ranije od najavljenog termina početka događaja. Nakon što krenete prema Sljemenu od tramvajskog okretišta Mihaljevac (Ksaver) i nakon što se već uputite prema "Tomislavcu", u jednom trenutku će vam naši volonteri i signalizacija ukazati na parking, od kuda ćete osvjetljenim putem krenuti pješice prema platou gdje će biti organizirana spomenuta komemoracija. Kao organizatori pozivamo vas da koristit zaštitne maske, a broj sudionika će biti u skladu s mjerama u vezi zaštite od COVIDA 19.

Za sve informacije vam stojimo na raspolaganju i to putem broja mobitela 099 461 525 5, kao i e maila eugen.jakovcic@documenta.hr

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina. Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.