Foto: Matija Martinjak, WikimediaFoto: Matija Martinjak, Wikimedia"Zakon smo počeli pripremati po modelu da sada okupljamo stručnjake. Moj stav je čuvati život od začeća, što uvijek zagovaram, a s druge strane okupiti sva mišljenja, uvažiti i otvoriti dijalog i urediti na najbolji način da bude što manje pobačaja", izjavio je jutros tijekom gostovanja na N1 televiziji ministar zdravstva Milan Kujundžić, a na pitanje hoće li zakon biti restriktivniji kazao je kako će biti poduzete mjere "da se to što manje događa, sa se zaštiti majka i da joj se ponude modeli sigurnosti za nju i za nerođeno dijete da se ne odluči na pobačaj".

Nešto manje od godinu dana ostalo je da se Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, odnosno zakon o pobačaju, "osuvremeni", a kako teku izmjene komentirao je jutros u gostovanju na N1 televiziji ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić je na pitanje hoće li novi zakon biti restirktivniji odgovorio kako ne zna što će "iznjedriti struka i javne rasprave" te da će u pripremu zakona biti uključeni svi, uključujući i Katoličku crkvu.

Podsjećamo, Institut Guttmacher  je u nedavno objavljenom izvješću o globalnim trendovima pobačaja u posljednjih deset godina istaknuo kako zabrane abortusa ne sprječavaju žene da ih naprave, ali povećavaju rizik od pribjegavanja opasnim mjerama za okončanje neželjenih trudnoća. Studija pokazuje kako gotovo 50 posto od oko 56 milijuna pobačaja koji se godišnje obave diljem svijeta nesigurni su i za posljedicu imaju smrt najmanje 22 800 žena.

<
Vezane vijesti