Foto: Eko KrkaFoto: Eko KrkaPosuđujemo knjige, pa zašto ne bismo posuđivali i druge stvari umjesto da ih gomilamo i poslije stvaramo otpad? Na tragu te zamisli kninska udruga "Eko Krka" najavila je otvaranje knjižnice igračaka. "Djecu je iznimno važno učiti dijeljenju i solidarnosti kako bi izrasli u odgovorne osobe", ističe Inga Kukolj.

"Otvaranjem knjižnice igračaka značajno doprinosimo uštedi roditelja u njihovoj kupnji, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka, očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom, te stvaranju dodatnih sadržaja za djecu grada Knina", objasnila je udruga "Eko Krka" iz Knina u pozivu kojim su se ovoga tjedna obratili javnosti sa zamolbom za pomoć u otvaranju knjižnice igračaka. Iako mjesta gdje se igračke mogu posuđivati nisu novost, naime u nekim je knjižnicama i udrugama to već omogućeno, ova najnovija inicijativa koja se bazira na kulturi dijeljenja i solidarnosti osobito je zanimljiva jer nastaje u gradu koji je statistički najmlađi u Hrvatskoj, ali djeci nudi vrlo malo sadržaja.

O "knjižnici igračaka" za H-Alter govori Inga Kukolj, tajnica udruge "Eko Krka".

Kada će se moći posuditi prve igračke? Hoće li knjižnica funkcionirati na bazi volonterskog rada i hoće li postojati članarine kao u knjižnicama s knjigama?

ekokrka1.jpg

Pozvali ste i na donaciju igračaka. Kako građani mogu donirati i što se točno traži?

Prihvaćamo sve vrste donacija, one u novcu, ali kako je kriza, jasno je da su dobrodošle i donacije u igračkama. Naravno, preferiramo ekološki prihvatljive i edukativne igračke, te ćemo se posavjetovati sa stručnjacima prije početka rada. Pazit ćemo da igračka zadovoljava kvalitetom materijala, da je obojana neotrovnim i postojanim bojama, laka za održavanje i otporna na habanje, te da se dijete njome ne može ozlijediti.

Račun za uplatu donacija se može pročitati na našoj web stranici, a za donacije igračaka nas se može kontaktirati na ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr.

Kako ste došli na ovu ideju? Jesu li vam ako inspiracija poslužili slični projekti u Hrvatskoj i svijetu?

ekokrka2.jpg

Osim što je otpad u Hrvatskoj gorući problem, uz proizvodnju igračka veže se i mnoštvo drugih negativnih pojava kao što je robovski rad ili dječji rad u azijskim zemljama. Mogu li ovakve inicijative pomoći u osvješćivanju građana kako bi dobro razmislili prije nego nešto proglase smećem i kupe novo?

Naravno, i to je jedan od ciljeva projekta, a Eko Krka već radi na edukaciji djece o otpadu kroz ekološko-kreativne radionice. Radimo i s odraslima. Tako, primjerice, prikupljamo plastične vrećice i doniramo ih udruzi Prospero iz Gračaca koje od njih na tkalačkom stanu izrađuje torbice, stolnjake i slično. Ljetos smo od otpadnih guma koje smo našli dok smo čistili rijeku Krku napravili parking za bicikle. Zajedno s kninskom Čistoćom organizirali smo odvojeno prikupljanje elektroničkog i elektronskog otpada.

Upozorili ste kako u Kninu ne postoje zanimljivi i rekreativni sadržaji za djecu kao u većim razvijenijim gradovima. Što se uopće nudi djeci u vašem gradu? Otkud bi trebala dolaziti inicijativa?

ekokrka3.jpg

Knin je područje od posebne državne skrbi. S obzirom na veliku nezaposlenost, jesu li ovakvi projekti značajni obiteljima i u financijskom smislu?

Naša udruga je kroz projekte već skupljala plišane i druge igračke te ih je donirala bolnicama, vrtićima, djeci roditelja sa slabim primanjima tako da na sreću nemamo saznanja da djeca nemaju igračaka, ali neki imaju manje, a neki više, stoga je cilj da neke "nedostupne" igračke budu dostupne svoj djeci. Ideju planiramo širiti, po ovom principu bi se moglo organizirati i npr. iznajmljivanje dječje opreme, kolica, guralice, hranilice, što bi svakako značajno pomoglo roditeljima.

<
Vezane vijesti