Foto: I.P.<br>Foto: I.P.
Inicijativa Kulturnjaci2016 predala je Oreškoviću peticiju za smjenu ministra kulture.

Kulturnjaci2016 smatraju da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. "Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma", ističe se u apelu Inicijative.Sergej Pristaš: Hrvatskoj kulturi ne treba jedna nacionalna paradigma koja će postrojiti sve što se u njoj događa. U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića

Hasanbegović je do sada u svojem mandatu razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije te smijenio iskusnu ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja, Natašu Mataušić, koja u svojem portfoliu ima dvije knjige i 36 organiziranih izložbi. Mnogi to vide kao objavu rata kulturi.

U inicijativi Kulturnjaci2016 pitaju se kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskoga radija optužuje za "postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta".

"Ideologija koja negira antifašizam je loša ideologija i ne želimo da takva ideologija vodi Ministarstvo kulture. Ona je u suprotnosti sa svim europskim elementarnim civilizacijskim demokratskim postignućima i nje se odrekao cijeli demokratski kulturni svijet. Došli smo predati naš apel, skupili smo preko tisuću potpisa kulturnih djelatnika, a pridružilo nam se i nekoliko stotina građana. Preko stranice koju smo otvorili postoji mogućnost da se još uvijek potpiše ovaj apel pa pozivam sve zainteresirane da to učine", izjavila je danas glumica Urša Raukar.

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), kao i zbog neslaganja s recentnim Katunarić: Postavljena je osoba koja je polarizirala hrvatsku javnost i kulturnjake i napravila neku vrstu partijske diferencijacijepozicijama Društva, pedesetak glumaca i glumica članova HDDU-a istupilo je u ponedjeljak iz članstva te udruge. Za dio njih izravni je povod za odlazak bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslano članstvu u petak 29. siječnja, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Juraga je pozivao na šutnju, ali ne smatraju svi da je ona, barem u ovom slučaju - blago.

"Ovdje sam zato što je ovo moja moralna obaveza, ne samo kao dugogodišnje kulturne djelatnice, već kao građanke. Mislim da birači ovoj Vladi nisu dali svoje glasove za nazadnjaštvo, već za progresivne reforme. Nemojte sjediti kod kuće i kukati, sada je vrijeme da učinite nešto, da reagirate", izjavila je operna pjevačica Dunja Vejzović, jedna od pokretačica inicijative Kulturnjaci2016.

Književnik Dražen Katunarić istaknuo je kako je došao predati peticiju kao predstavnik građanske opcije, ne kao lijevi ili desni. "Kritizirao sam i kulturnu politiku bivše ministrice Zlatar i upozoravao na ono što treba mijenjati. Vlada je najavljivala da će na mjesto ministra kulture postavitiI na današnjoj akciji istaknuto je kako je relativiziranje fašizma i pozivanje na isključivi nacionalizam neprihvatljivo stručnu osobu, ali to se izjalovilo. Postavljena je osoba koja je polarizirala hrvatsku javnost i kulturnjake i napravila je neku vrstu partijske diferencijacije između onih koji su poštena inteligencija i onih koji su nepodobni. To je već u prvim koracima osoba koja provodi neku vrstu kulturne revolucije. Mislim da je svaki demokrat antifašist, ali nije svaki antifašist demokrat. Zlatko Hasanbegović nije ni demokrat ni antifašist, a uz to je i nekompetentna osoba za mjesto ministra kulture", izjavio je Katunarić.

Hasanbegovićevo poimanje kulture već su komentirali brojni kulturni radnici u anketi koju je H-Alter objavio prije tjedan dana. "U očima Hasanbegovića i onih koji su ga postavili na mjesto ministra kulture, uloga kulture u prvom je redu reprezentacijska, a nikako kritička i propitivačka", rekla je za H-Alter Nada Beroš, povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica.

"Želja za konačnim stvaranjem jednog obrasca nacionalne kulture signalizira, međutim, funkciju ministra Hasanbegovića unutar političke 'podjele rada' nove vlade i potrebe održanja na vlasti. Prvo, novoj vladi je stalo do prežvakavanja priče oko nacionalnog identiteta jer joj treba legitimacija za prisvajanje ključnih poluga medijskog polja, kao što su Hrvatska radiotelevizija, Fond za pluralizam pod Agencijom za elektroničke medije i sredstva Hrvatske lutrije namijenjena razvoju neprofitnih medija", rekao nam je Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta (MaMa).Kulturnjaci2016 smatraju da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti i revizionizma

I na današnjoj akciji istaknuto je kako je relativiziranje fašizma i pozivanje na isključivi nacionalizam neprihvatljivo. "Želim nastaviti živjeti među ljudima različitog podrijetla, vjere, nacije, među kojima će se i dalje razvijati demokratsko društvo utemeljeno između ostalog i na antifašizmu, u kojemu će se poštovati prava manjina i uvažavati različitosti", stoji u pismu Naime Balić, dugogodišnje djelatnice Ministarstva kulture, koje je danas pročitao glumac Adrian Pezdirc.

"Gospodin Hasanbegović kao povjesničar ne daje nam pouzdanje da će posao ministra kulture obaviti dobro. Njegova izjava da Hrvatska treba odrediti nultu točku otkud kreće nova paradigma, a to je '90-a godina prošlog stoljeća kad se Hrvatska osamostaljuje pokazuje da on ne razumije područje kulture, a kultura je kontinuitet. Bila ona dobra ili loša ona je uvijek prisutna i ne možemo je izdvojiti. Ono što on zagovara je izdvajanje dijelova kulture koji odgovaraju toj novoj paradigmi. To obično završava loše, povijest nas je o tome naučila... Hoćemo li mi u budućnosti izdvojiti Ivana Picelja, grupu Exat 51, Sanju Iveković ili nekoga tko je ostvario svoje ponajbolje rezultate upravo prije '90-e godine i koji su hrvatsku umjetnost podigli na svjetske razine, da li ćemo ih od sada nadalje brisati, da li će nam gospodin Hasanbegović dati gumice kojima ćemo brisati povijesna razdoblja? To neće ići i mi ćemo se tome ozbiljno i žestoko suprotstaviti", rekao je Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti i muzejski savjetnik. 

"Hrvatskoj kulturi ne treba jedna nacionalna paradigma koja će postrojiti sve što se u njoj događa. U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića", poručio je prisutnima dramaturg Sergej Pristaš.

Kulturnjaci2016 napominju kako njihov apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, te podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

<
Vezane vijesti