Foto: Zelena IstraFoto: Zelena IstraOko stoljetne ladonje koju je Općina Tar-Vabriga u Istri odlučila posjeći radi izgradnje kružnog toka već danima se okupljaju nezadovoljni mještani koji svojim tijelima brane sječu ladonje, upozorava Zelena Istra. Na slici je najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić (103 god.) koja se oštro protivi uklanjanju ladonje. Sjeća se da je još dok je bila djevojčica ova ladonja bila veliko stablo i srce je boli što se prema stogodišnjem simbolu njenog mjesta odnose bez poštovanja.

U priopćenju Zelene Istre stoji i kako su mještani mišljenja da novi kružni tok nije dobro i logično rješenje za sigurnost prometa u naselju, kako je načelnik izjavio, dapače - ako se promet iz smjera Poreča i Laruna bude preusmjeravao kroz taj kružni tok, to će stvarati još veće probleme za sigurnost prometa kroz uske ulice stare jezgre Vabrige.Ovaj slučaj, koji je izazvao velik interes javnosti, pokazuje koliko je bitna aktivna uloga građana u planiranju i životu lokalne zajednice

Mještani su pokrenuli i peticiju kojom se traži obustava sječe ladonje radi izgradnje kružnog toka u Vabrigi. Potpisi će se prikupljati u nedjelju, 10. srpnja, ispred marketa KIWI u Vabrigi, u vremenu od 7 do 19 sati, za sve mještane Općine Tar-Vabrige. Prikupljat će se i potpisi potpore od strane građana koji nisu mještani Općine, ali žele podržati mještane u njihovoj namjeri.

"Ovaj slučaj, koji je izazvao velik interes javnosti, pokazuje koliko je bitna aktivna uloga građana u planiranju i životu lokalne zajednice, ali i koliko se javne vlasti udaljuju od svojih građana te ignoriraju i zanemaruju njihovo mišljenje. Na kraju krajeva, javna vlast je tu zbog nas građana, ali nažalost ih na to treba uvijek iznova podsjećati", zaključuju iz Zelene Istre.

nonailadonja_copy23208.jpg
aem_copy81068.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Istra, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti