Foto: Damir Senčar, HinaFoto: Damir Senčar, HinaNakon terorističkih napada u Parizu u Njemačkoj se danas nastavlja javna rasprava o utjecaju terorističkih napada na izbjegličku politiku pri čemu većina političara upozorava na opasnost miješanja ovih dviju tematskih cjelina. "Zasad na postoji niti jedna jedina poveznica između terorizma i izbjeglica", rekao je ministar pravosuđa Heiko Maas (SPD) u razgovoru za javni servis ARD.

U vezi sa sirijskom putovnicom koja je pronađena pored jednog od terorista Maas je naložio krajnji oprez u vrednovanju.

"Moguće je da se radi o krivotvorenoj putovnici i mi znamo da je Islamska država i dosad potpuno svjesno upotrebljavala ovakve tragove kako bi politizirala i radikalizirala temu izbjeglica u Europi", rekao je Maas.Ministrica obrane Ursula von der Leyen rekla je kako stotine tisuća građana Sirije napušta svoje domove upravo zbog strahota kakve su se u petak dogodile u Parizu

Nakon napada u Parizu Markus Soeder, političar Kršćansko socijalne unije (CSU) koja se posljednjih mjeseci ističe kao najveći kritičar politike kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, izjavio je kako će događaji u Parizu promijeniti dosadašnju izbjegličku politiku u Njemačkoj.

"Razdoblje nekontroliranog useljavanja i ilegalnih prelaska granice mora biti prekinuto. Pariz mijenja sve", rekao je Soeder za dnevnik Welt am Sonntag.

Međutim, predsjednik CSU-a i bavarski premijer Horst Seehofer, također istaknuti kritičar izbjegličke politike iz sestrinske Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Angele Merkel, odbacio je miješanje pitanja borbe protiv terorizma i izbjegličke krize.

"Mi ne možemo miješati pitanje izbjeglica i borbe protiv terorizma i kriminala. Kontrola granica služi tomu da se spriječi ulazak terorista i kriminalaca u zemlju i nema nikakve veze s izbjegličkom politikom. Ja to govorim u ime svoje stranke i Bavarske", rekao je Seehofer.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je izbjegličku tematiku okarakterizirao kao "još uvijek spornu", ali je istaknuo da trenutno nema razloga događaje u Parizu povezivati s pitanjem izbjeglica.

"Ako se pokaže da bi se izbjeglička tema mogla izroditi u sigurnosno pitanje po Njemačku, ja ću biti prvi koji će reagirati. No, trenutno zaista nema razloga povezivati ova dva područja", rekao je de Maiziere.U vezi sa sirijskom putovnicom koja je pronađena pored jednog od terorista Maas je naložio krajnji oprez u vrednovanju

Ministrica obrane Ursula von der Leyen rekla je za dnevnik Passauer Neue Presse kako "stotine tisuća građana Sirije" napušta svoje domove upravo zbog strahota kakve su se u petak dogodile u Parizu.

I stranke parlamentarne oporbe su jedinstvene u ocjeni kako ne treba miješati pitanje izbjeglica s obranom od terorizma. "Ne može se isključiti da se upravo radi o planu IS-a kako bi se diskreditirale izbjeglice u Europi", rekla je zastupnica stranke Zeleni za dnevnik Die Welt.

Ključne riječi: izbjeglice, EU, terorizam
<
Vezane vijesti