mirovni_studiji.pngCentar za mirovne studije otvorio je prijave za 23. generaciju Mirovnih studija, obrazovnog programa koji se ove se godine prvi put se odvija online, a mogu se prijaviti građani i građanke iz cijele Hrvatske bez obzira na prethodno obrazovanje i godine.

U vremenu obilježenom globalnom epidemijom koja je dodatno naglasila regionalne nejednakosti, siromaštvo, problem pristupa osnovnim uslugama, ali i neodrživost sustava koji namicanje kapitala stavlja ispred održivog okoliša, program Mirovnih studija bavi se razumijevanjem uzroka ovih problema, razvijanjem pristupa za otpor direktnom i strukturnom nasilju i isključivanju i – ne manje važno - traženjem alternativa, vizioniranjem pravednijih praksi i modela organiziranja. Program je usmjeren i na borbu protiv govora mržnje i radikalizacije te na uvažavanje ljudskih prava svih, a osobito marginaliziranih skupina u našem društvu. 

Mirovni studiji koriste interdisciplinarni pristup, koji se razvija kroz teme ljudskih prava, održivog društva i ekonomske pravde, ljudske sigurnosti i migracija, feminizma, spola, roda, seksualnosti te ratnog i antiratnog nasljeđa. Program uključuje razvoj komunikacijskih vještina, vještina suradnje, analize sukoba i upoznavanje s praktičnim alatima i primjerima rada na društvenoj promjeni.

Povezivanjem i suradnjom kroz Mirovne studije se stvara istraživački, obrazovni i organizacijski potencijal za nenasilnu promjenu društva. 

Neformalni obrazovni program Mirovnih studija, Centar za mirovne studije u kontinuitetu organizira u Zagrebu od 1997. godine, a po prvi puta će biti Mirovni studiji biti dostupni polaznicima iz cijele Hrvatske, jer će se zbog epidemiološkog stanja provoditi gotovo u potpunosti online. Osnovni program traje 100 sati, a provodi se od siječnja do lipnja 2021. u večernjim satima.

Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke željne aktivnog rada na promjeni društva, njihovih zajednica ili susjedstava, da svoje prijave na Mirovne studije pošalju do 12. prosinca 2020.