Foto: WikimediaFoto: WikimediaDanas pred Ministarstvom zdravlja počinje prosvjed hrvatskog branitelja, PTSP-ovca i stopostotnog ratnog vojnog invalida Marka Zebe zbog uskraćivanja prava na lijek - konkretno, neuvrštavanja PTSP-a na listu indikacija u svezi medicinske uporabe kanabisa. Udruga Medicinska Konoplja pritom će podnijeti zahtjev Ministarstvu za proširenje liste indikacija i to za indikacije za koje postoje znanstveni dokazi.

Marko Zeba je PTSP-ovac koji je nakon problema s alkoholom i neuspješnog liječenja širokom paletom farmaceutskih lijekova pušenjem konoplje ostvario olakšanje svojih tegoba.U Hrvatskoj postoji znatan broj bolesnika koji pate od PTSP-a, a iskustva oboljelih PTSP-ovaca koji se liječe konopljom govore da bi konoplja mogla biti spasonosni lijek za te bolesnike

Prije nego je počeo liječenje konopljom više je godina imao problema s agresivnim ponašanjem i alkoholom - pa je tako tijekom godina nakupio više od 400 prijava za remećenje javnog reda i mira. Konoplja mu je olakšala bitku s PTSP-om, simptomi su postali podnošljivi, alkoholne epizode su prestale, a agresivno ponašanje u potpunosti se povuklo.

Unatoč priznanju tih olakotnih okolnosti od strane liječničke struke, Zeba je ušao u nove probleme nakon što mu je policija napravila pretres doma i pronašla tri grama "marihuane". Iz tog razloga se odlučio na postavljanje i boravak u šatoru ispred zgrade Ministarstva zdravlja sve dok mu se ne odobri legalno liječenje konopljom.

Udruga Medicinska Konoplja danas će formalno podnijeti zahtjev Ministarstvu za proširenje liste indikacija, i to za indikacije za koje postoje znanstveni dokazi. To su redom - poremećaj sna, neuropatska bol i kronična bol bolesnika koji nemaju maligna oboljenja. Većina oboljelih od PTSP-a pati od poremećaja sna, tako da bi stavljanje te indikacije na listu omogućilo oboljelima da se legalno liječe konopljom.

Ističu kako u Hrvatskoj postoji znatan broj bolesnika koji pate od PTSP-a, a iskustva oboljelih PTSP-ovaca koji se liječe konopljom govore da bi konoplja mogla biti spasonosni lijek za te bolesnike. Ustvrđuju i kako relevantnih kliničkih proba za tu indikaciju još uvijek nema, a pokušaji dr. Sue Sisley da provede kliniku u SAD-u su opstruirani posljednjih pet godina. Međutim, iskustva iz Izraela gdje je PTSP vrlo veliki problem govore da liječenje konopljom daje znatno bolje rezultate nego bilo koji drugi lijek.

Sugeriraju Ministarstvu da u nekom kliničkom centru pomogne organizaciju kliničke probe koja bi obuhvatila populaciju PTSP-ovaca.  "U kliničkim probama koje je obuhvatila Meta-analiza AMA-e, za indikaciju poremećaja sna, detektirani su dokazi slabe snage. Međutim pripravak koji je korišten u klinici je Nabilon (sintetski kanabinoid sličan THC-u), što nije najbolji izbor lijeka za tu indikaciju. Izraelska iskustva nam govore da su prirodni pripravci od konoplje, a pogotovo pripravci od sorti u kojih je β-myrcene najzastupljeniji terpen, izuzetno učinkoviti za poremećaj sna", stoji u priopćenju udruge Medicinska konoplja.

Iz udruge se nadaju da će Ministarstvo čim prije odgovoriti na njihov zahtjev.

Ključne riječi: ptsp, Ministarstvo zdravstva, konoplja
<
Vezane vijesti