H-Alter
civilnaplatformaistre_copy91899.jpgCivilna platforma Istre posljednjih je nekoliko mjeseci u više navrata upozoravala na nezakonit, netransparentan i neparticipativan proces donošenja Županijske razvojne strategije za razdoblje do 2020. Županiju su prijavili i Povjerenici za informiranje koja je 8. srpnja Županiji po drugi put dala upozorenje zbog kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama u provedbi postupka savjetovanja s javnošću o ŽRS. Od tog je upozorenja prošlo 14 dana, a Županija još uvijek nije ispunila niti jednu od zakonskih obveza, iako rok ističe sutra.

Iz Civilne platforme Istre ističu da je Povjerenica Županiju upozorila na to da je, prema Zakonu, savjetovanje s javnošću pri donošenju Strategije trebalo trajati 30 dana. No, Istarska županija provela je savjetovanje u trajanju od svega 14 dana, pa i usprkos tome što je 30 dana za savjetovanje Županija i sama predvidjela Planom savjetovanja s javnošću za 2016. godinu.Županija još uvijek nije ispunila niti jednu od zakonskih obveza za koje je Povjerenica izričito naložila da se ispune, u roku od 15 dana, koji ističe sutra, 21. srpnja

Nadalje, naglašavaju kako je javno savjetovanje Istarska županija provela na netransparentan način. "Istarska županija trebala je objaviti i provesti savjetovanje na svojim internetskim stranicama pod za to namijenjenom rubrikom Savjetovanja. Obavijest pod rubrikom Novosti 'ne predstavlja transparentno provođenje navedenog postupka', utvrdila je Povjerenica koja smatra da se time utjecalo i na krug zainteresirane javnosti koja je mogla sudjelovati u savjetovanju", stoji u otvorenom pismu Civilne platforme Istre.

Također, Povjerenica je upozorila i na to da je, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, savjetovanje s javnošću trebala provesti Istarska županija koja donosi Strategiju, a ne Istarska razvojna agencija.

Županija, i nakon što je Povjerenica to izričito zatražila prvim upozorenjem, nije u potpunosti ispunila obvezu proaktivne objave informacija te tek treba objaviti zakone i ostale propise koji se odnose na područje djelovanja Županije te zaključke Skupštine Istarske županije i dokumente usvojene na tim sjednicama u tekućoj i prethodnim godinama.

Županija još uvijek nije ispunila ni obvezu javnosti rada te tek treba, u zasebnoj rubrici na vlastitoj internetskoj stranici, objaviti informacije o dnevnom redu i vremenu održavanja sjednica Skupštine, kao i informacije o mogućnostima uvida javnosti u rad Skupštine.

Povjerenica je zato Županiji još jednom naložila ispunjenje navedenih obveza te da ubuduće treba provoditi savjetovanja s javnošću kako je to propisano Zakonom – javno savjetovanje treba trajati 30 dana, a treba ga provoditi službenik ili koordinator za informiranje Istarske županije.

"Nažalost, moramo primijetiti da je Županija, umjesto u ispunjenje zakonskih obveza, koje bi građanima/kama Istre uistinu omogućilo ostvarenje prava na pristup informacijama, svoje napore koncentrirala na to da 7. srpnja donese Izmjene i dopune Plana savjetovanja s
javnošću za 2016. godinu u kojem, po novom, stoji da se savjetovanje o Županijskoj razvojnoj strategiji provodi u trajanju od – 15 dana. Sve to događa se mjesecima nakon što je savjetovanje provedeno, pa je u najmanju ruku upitno zašto je došlo do takve izmjene. Naime, Plan bi trebao služiti informiranju zainteresirane javnosti o budućim savjetovanjima i boljem ostvarivanju prava na pristup informacijama, a ne retrogradnom poliranju stvarnosti", objašnjava se u pismu Civilne platforme Istre.Povjerenica je upozorila i na to da je, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, savjetovanje s javnošću trebala provesti Istarska županija koja donosi Strategiju, a ne Istarska razvojna agencija

Naglašavaju kako je od upozorenja kojeg je Povjerenica uputila Županiji prošlo 14 dana, a Županija još uvijek nije ispunila niti jednu od zakonskih obveza za koje je Povjerenica izričito naložila da se ispune, u roku od 15 dana, koji ističe sutra, 21. srpnja.

Civilna platforma Istre poziva Istarsku županiju da postupi sukladno uputama Povjerenice za informiranje te požuri kako bi svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o pravu na pristup informacijama ispunila na vrijeme.

aem_copy27563.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: civilno društvo, Istra
<
Vezane vijesti