Foto: GONG<br>Foto: GONG
Ukoliko se u Hrvatskom saboru ne skupi dovoljna podrška, i sljedeći parlamentarni izbori bit će prilika za kandidiranje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca i korumpiranih političara, upozorili su iz GONG-a, priloživši satirički javni poziv na kandidaturu upravo takvih likova, kako bi upozorili na postojeće apsurde hrvatskog izbornog zakonodavstva.

Povodom Svjetskog dana izbora, GONG je poručio da je krajnji trenutak za zabranu kandidiranja osobama koje su osuđene za neka od teških kaznenih djela poput ratnog zločina i gospodarskog kriminala. Ukoliko se u Hrvatskom saboru ne skupi dovoljna podrška, i sljedeći parlamentarni izbori bit će prilika za kandidiranje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca i korumpiranih političara. Time će Hrvatski sabor ignorirati mišljenje Ustavnog suda iz 2011. u "slučaju Glavaš" da je ustavnopravno neprihvatljiva mogućnost da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista na parlamentarnim izborima 2011.:

"Izborni postupci uvijek su najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu Republike Hrvatske. Riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava. Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju", poručili su iz GONG-a, opisavši postojeće apsurde hrvatskog izbornog zakonodavstva u satirički intoniranom priopćenju, kojeg donosimo u cijelosti:

Javni poziv za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Ignorirajući mišljenje Ustavnog suda prema kojem su izbori za Hrvatski sabor dio integriranog sustava za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava, i na sljedećim parlamentarnim izborima neće biti nikakvih prepreka za kandidiranje.

Pravo predlaganja lista za parlamentarne izbore imaju sve političke stranke i grupe birača, a što se tiče samih kandidata, većina aktualnih zastupnika u Hrvatskom saboru osigurat će rijetku priliku za kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni za najteža kaznena djela:

- ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva poput genocida, agresije, terorizma, mučenja, ropstva, kaznena djela protiv života i tijela;

- politička korupcija poput zloupotrebe položaja i ovlasti ili službene dužnosti,…

Kao prednost može se smatrati potvrda o kažnjavanju, što je jedinstvena prilika u usporedbi s ostalim javnim pozivima koji zahtijevaju potvrde o nekažnjavanju, kao u slučajevima zapošljavanja u javnom sektoru ili kandidiranja za vanjske članove odbora tog istog Sabora.

Općinski načelnici, gradonačelnici i župani ne trebaju brinuti jer će opet imati priliku istovremeno biti i saborski zastupnici, tj. istovremeno obavljati nekoliko zahtjevnih i odgovornih poslova.

Birači bi mogli dobiti pravo da glasaju za samo jednog kandidata s liste, a vjerojatnost da baš njihov kandidat bude izabran, ako će uopće postojati, bit će vrlo mala jer će kandidat morati dobiti minimalno 10 posto glasova unutar svoje liste. Neće predstavljati problem što glas birača iz pojedinih dijelova Hrvatske neće jednako vrijediti zbog nesređenosti izbornih jedinica.

Ključne riječi: izbori
<
Vezane vijesti