Foto: Unizg.hrFoto: Unizg.hrPravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veleposlanstvo Kanade pozivaju na predavanje kanadskog profesora Payama Akhavana pod nazivom Human Rights in a Global Age (na engleskom bez prijevoda) u četvrtak, 11. listopada, u 17 sati, u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, II. kat.

Profesor Akhavan međunarodno je poznati odvjetnik za ljudska prava, znanstveni savjetnik za ljudska prava i jedan od najprodavanijih autora (publicistika). Profesor Akhavan podučava i istražuje međunarodno javno pravo, međunarodno rješavanje sporova, međunarodno kazneno pravo, ljudska prava i kulturni pluralizam. Diplomirao je kao doktor znanosti pravo na Harvardu i prije nego što se pridružio McGill Sveučilištu u Kanadi, bio je viši znanstveni suradnik na Pravnom fakultetu Yale i tužitelj UN-a u Haagu. Godine 2017. održao je Massey predavanja na CBC-ju, pod nazivom "U potrazi za boljim svijetom". Odiseja za ljudska prava trajala je od 13. rujna do 4. listopada u pet različitih kanadskih gradova. Njegova istoimena knjiga jedan je od bestsellera u Kanadi. Ovaj počasni naziv "Masseyev predavač" oblik je priznanja za vodeće osobe iz kanadskog javnog života te znanstvenike za njihov rad na suvremenim temama u filozofiji, politici i kulturi.

I sam izbjeglica iz Irana koji je sa 6 godina pronašao utočište u Kanadi, danas je veliki zagovornik multikulturalnosti te prihvaćanja različitosti u društvu koje su obogatile Kanadu. Kao što je i sam kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo: "Kanada je jača ne usprokos svojim različitostima, već upravo zbog njih!"