feminizam.jpgOd 60 članova i članica komisija za analizu rashoda državnog proračuna, 40 ih je članica. Ono što muškarci - političari koji nam se svakodnevno unose u lice s malih ekrana, naslovnica novina ili internetskih portala - nisu gotovo do kraja jednog parlamentarnog mandata uspjeti učiniti - sada će to u tišini obaviti žene.

Odluka o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna koju je hrvatska Vlada donijela 20. studenog 2014. - na prvi pogled izgleda kao još jedan birokratski uradak, nekome blijed, nekome neutralan, većini nezanimljiv.

No kada se pomno pogleda sastav predsjednika (predsjednica) i članova (članica) povjerenstava za provedbu te analize, može se vidjeti da će
Golem posao kojim će se poslije hvaliti u pravilu "muške glave" - odradit će žene možda najzahtjevniji zadatak u povijesti hrvatske javne uprave s ciljem da se gospodarstvo rastereti za pet milijardi kuna, i da nakon skoro desetljetnog glavinjanja izađe na neki ravniji, zeleniji put - odraditi žene.

Svatko zna koliko nam se muškaraca - političara svakodnevno unosi u lice s malih ekrana, naslovnica novina ili internetskih portala. U Saboru je žena manje od 30 posto, bez obzira na zahtjeve ženskih organizacija na poštivanjem Zakona o ravnopravnosti spolova i "požurnicom" da se kvota od 40 posto provede po zip-sustavu, dok je u skupštinama općina gradova i županija niti 10 posto žena, a ipak će ovaj golem posao kojim će se poslije hvaliti u pravilu "muške glave" - odraditi žene.

Na čelu glavnog, Središnjeg povjerenstva za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna bit će žena. Od ukupno sedam članova tog središnjeg tijela - četiri su žene.

Predsjednik pak Povjerenstva za analizu rashoda za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna je doduše muškarac, ali i u ovoj komisiji od jedanaest članova, opet preteže šest žena.

Žena je predsjednica Povjerenstva za analizu rashoda za subvencije - a od devet članova-ica, osam su žene!

Predsjednicom Povjerenstva za analizu sustava zdravstva imenovana je dakako žena - od jedanaest članova ovog tijela, opet ima više žena - Uspije li ovih šest povjerenstava ostvariti ciljeve koje im je Vlada postavila, 66,66 posto trebao bi biti minimalni cilj koji će žene imati pravo zatražiti kada se zakonima i drugim aktima bude odlučivalo o raspodjeli mjesta u Saboru, županijama, gradovima i općinama šest.

Povjerenstvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima najveće je s 13 članova - ali također ima predsjednicu, i treba li se više čuditi - devet je žena!

Iako je muškarac imenovan predsjednikom Povjerenstva za analizu poreznih rashoda, među devet članica društvo će mu praviti - samo još jedan muškarac.

"To je uobičajena metoda, koju smo usvojili u okviru osam specifičnih preporuka Europska unije i po tom modelu ćemo ići dalje u još dublju analizu svih pojedinih troškova te nastojati naći još ušteda na svim stavkama", rekao je prigodom imenovanja ovih povjerenstava potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Nije još poznato je li preporuka Europske unije da uštedu baš moraju provoditi - žene. Ono što muškarci - političari koji nam se svakodnevno unose u lice s malih ekrana, naslovnica novina ili internetskih portala - nisu gotovo do kraja jednog parlamentarnog mandata uspjeti učiniti - sada će to u tišini obaviti žene.

Od ukupno šezdeset članova/članica navedenih komisija, četrdeset je članica - dvije trećine (2/3),  odnosno 66,66 posto.

Uspije li ovih šest povjerenstava ostvariti ciljeve koje im je Vlada postavila, 66,66 posto trebao bi biti minimalni cilj kojeg će žene imati pravo zatražiti kada se zakonima i drugim aktima bude odlučivalo o raspodjeli mjesta u Saboru, županijama, gradovima i općinama. Sve drugo bilo bi neprimjereno.

<
Vezane vijesti