I do sada su predsjednici postojećih šest stranaka s epitetom "zeleni" koalirali na načine koji su nespojivi sa zelenim načelima (a i političkom pameću), ali ovi nam lokalni izbori donose pravu eksploziju najbizarnijih "koalicija".

Kao aktivni učesnik zadnja dva izborna nastupa zelene političke opcije (kao nestranački nositelj lista jedne ili više stranaka) osjećam potrebu podijeliti svoje viđenje ponuđenih "zelenih" lista na predstojećim lokalnim izborima i ograditi se od njih.

Dakle, i do sada su predsjednici postojećih šest stranaka s epitetom "zeleni" koalirali na načine koji su nespojivi sa zelenim načelima (a i političkom pameću), ali ovi nam lokalni izbori donose pravu eksploziju najbizarnijih "koalicija". Očito su lideri tih strančica izgubili strpljenje i odlučili da je došlo vrijeme utržiti zeleno ime i boju na stranačkom pečatu. Pošto, poto!

Nije lako izabrati s kojom od stranaka započeti ovaj mali pregled, ali počet ću s "doajenom" predsjednikovanja nekom od zelenih stranaka, Josipom Antunom Rupikom iz Pule. Nakon što već petnaestak godina optužuje IDS kao glavnog krivca za devastaciju Istre, Rupnik je prešao na tamnu stranu i ušao u koaliciju upravo s njima. Kako bi potvrdio da ovo nije neki eksces, Rupnik je potegnuo do Zagreba i ušao u koaliciju i s, ni manje ni više, nego kandidatom Bandićem! Kao druge spominjem notornu Zelenu listu, koja je u Zagrebu podržala gradonačelničkog kandidata koji kao jedan od prioriteta ističe spalionicu komunalnog otpada, a za gradsku skupštinu je u koaliciji s vrlo uspješnim i okolišno osviještenim strankama HSS i HSLS! Kako ih koalicije u jednoj sredini ne sputavaju od koalicijskih avantura u drugima, u Slavoniji na nakoliko mjesta koaliraju s SDP-om, u Zagrebačkoj Županiji podržavaju HDZ-ovog kandidata za župana, dok su u Sisku tek nakon skandala s rasističkim plakatima izašli iz koalicije s HSP-om. Inače, koliko desno može koalirati neka stranka koja nosi zeleno ime pokazuje primjer Zelenih Hrvatske koji u matičnom Osijeku nastupaju sa HDSSB-om. Preostale tri "zelene" stranke, udružile su svoje nejake snage u kreativnom i hrabrom političkom projektu, koji će ih zasigurno osnažiti i prometnuti u važnog političkog aktera, i ... ušle u koaliciju sa SDPom i satelitima!

"Velike" stranke sa sve nižim kriterijima, posežu za sve prozirnijim promotivnim potezima kako bi zadržale ikakvu razinu prihvatljivosti, pa su im zeleni sateliti i zelene teme, bez ikakve vjerodostojnosti, očito PR-ovski hit ove sezone.

I tako, u dobrom dijelu Hrvatske, gotovo sve "velike" stranke imaju po kojeg "zelenog" satelita za poboljšanje dojma. Što to, u stvari, znači? Jesu li "velike" stranke došle pameti i "pozelenile"? Jesu li zelene stranke postale respektabilni partner za izborni nastup? Nažalost, ni jedno, ni drugo. Došlo je do pada kriterija i do rasprodaje. S jedne strane, "velike" stranke sa sve nižim kriterijima, posežu za sve prozirnijim promotivnim potezima kako bi zadržale ikakvu razinu prihvatljivosti, pa su im zeleni sateliti i zelene teme, bez ikakve vjerodostojnosti, očito PR-ovski hit ove sezone. S druge strane, lideri "zelenih" strankica odlučili su se za rasprodaju. Možda je najjasniji primjer toga cijena koalicije u Zagrebu na listi za gradsku skupštinu: tri zelene stranke dobile su 33. mjesto za svog kandidata!

Kako sam osobno sudjelovao u nekoliko pokušaja stvaranja vjerodostojne i jake zelene stranke, osjećam potrebu ispričati se svim simpatizerima i potencijalnim biračima zelene političke opcije na neuspjehu dosadašnjih pokušaja. Ove stranke koje sada nose epitet zelenih i ovakva rasprodaja zelenog imena kakvu vidimo na ovim lokalnim izborima, bojim se, za duži period će učiniti zelene stranke samo predmetom podsmijeha.

S druge strane, kako sam napisao u zahvali biračicama i biračima koji su listi zelenih dali svoj glas na prošlim izborima za Europski parlament:  ideje i vrednote koje zagovaramo prevažne su da bi odustajanje bilo opcija! Kao aktivist u udruzi i dalje ću zagovarati zelene vrednote, ali smatram kako nam je sve potrebnija i vjerodostojna i uspješna zelena stranka, i to zelena po djelovanju, ne po imenu. Iskreno se nadam kako će se uskoro steći uvjeti za njeno pojavljivanje, a na ovim izborima podržimo nove inicijative koje zaslužuju šansu dokazivanja u političkoj areni.

Ključne riječi: zelena politika
<
Vezane vijesti