ravnopravnost_spolova_konfa.jpgKlub HSU-a, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e, u suradnji s Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava, Platformom za reproduktivna prava, udrugom PaRiter i udrugom U Dobroj Vjeri pozivaju na konferenciju "Postizanje globalnog cilja održivog razvoja broj 5 u Hrvatskoj: Ravnopravnost spolova i osnaživanje svih žena i djevojčica" u srijedu, 30. listopada, od 9h do 17h u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

Uvodničari:

Mirjana Matešić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Daniela Drandić, RODA, Neil Datta, Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava i Predrag Matić, MEP, FEMM

Svjesni kako ravnopravnost spolova nije samo temeljno ljudsko pravo, već i nužan temelj i pokretač političkog, društvenog i ekonomski održivog razvoja, odlučili smo organizirati konferenciju o postizanju globalnog cilja održivog razvoja br. 5 – "Ravnopravnost spolova i osnaživanje svih žena i djevojčica" – u Hrvatskoj. Cilj nam je približiti ovu temu hrvatskoj javnosti, kroz razmjenu iskustava stručnjakinja i stručnjaka, te na primjerima dobre prakse drugih zemalja.

Na šest panela, brojne stručnjakinje i stručnjaci, članice i članovi međunarodnih organizacija te parlamentarni zastupnici iz više europskih zemalja govorit će o nasilju nad ženama i djevojčicama, reproduktivnim pravima, vrednovanju neplaćenog rada, osnaživanju žena, univerzalnom pristupu kontracepciji i seksualnoj edukaciji te na kraju ponuditi preporuke za javne politike i sljedeće korake.

O zaustavljanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u javnom i privatnom okruženju govorit će Meltem Agduk iz Populacijskog fonda Ujedinjenih narodaBranka Mrzić-Jagatić iz udruge RODA, pravobraniteljica za djecu Ivana Buljan Ajelić, zastupnica u austrijskom parlamentu Petra Bayr, zastupnica u parlamentu Republike Srbije Aleksandra Jerkov, a raspravu će moderirati Lana Bobić iz udruge U Dobroj Vjeri.

Na panelu o osiguravanju univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima govorit će Daniela Drandić iz udruge RODA, Paula Zore iz Platforme za reproduktivna prava i zastupnica u austrijskom parlamentu Petra Bayr dok će raspravu moderirati Mirjana Kučer iz udruge Domine.

O prepoznavanju i vrednovanju neplaćenog rada u kućanstvu govorit će Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, izaslanik iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ana Marija Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i saborski zastupnik Tomislav Žagar, a raspravu će nakon toga moderirati Sandra Benčić.

Na četvrtom panelu, o osnaživanju i uključivanju žena za donošenje odluka u političkom, ekonomskom i javnom životu govorit će zastupnica u poljskom parlamentu Beata Maciejewska, zastupnica u parlamentu Republike Srbije Maja Videnović, saborski zastupnik Silvano Hrelja te Sandra Benčić, a raspravu će moderirati Rada Borić.

O osiguravanju univerzalnog pristupa kontracepciji i seksualnoj edukaciji govorit će Remigiusz Bak iz Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Paula Zore iz Platforme za reproduktivna prava), Beata Maciejewska i Neil Datta, a raspravu će moderirati Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanja.

Za kraj, preporuke za javne politike i sljedeće korake ponudit će Petra Bayr, Beata Maciejewska, Neil Datta, Sandra Benčić, Rada Borić, Mirjana Kučer te zastupnik u parlamentu Republike Srbije Balša Božović, a raspravu će moderirati saborski zastupnik Bojan Glavašević.