Foto: WikimediaFoto: WikimediaKada je prošlog tjedna javnosti predstavljen prijedlog Zakona o legalizaciji konoplje zastupničkog kluba Živog Zida i SNAGA-e, ovo je pitanje ponovno postalo predmetom rasprave. Prije dvije godine u Hrvatskoj je omogućena legalna kupnja kanabisa u medicinske svrhe, a ovih dana političke volje za daljnjom liberalizacijom ne manjka. Na novi prijedlog zakona iz Živog zida očekuju potporu cijele oporbe i dijela vladajućih. Kako im želje zvuče dosta optimistično, odlučili smo provjeriti kako će neki saborski klubovi reagirati na njihov prijedlog.

Nova rasprava koja se pokrenula ovih dana daje naslutiti kako političke volje za daljnjom liberalizacijom ne manjka. Među strankama se raspravljalo argumentirano - bez svjetonazorskog elementa i ishitrenih izjava – uspjelo se održati na civiliziranom nivou. Živi zid uspio je jasno artikulirati svoje politike vezane uz legalizaciju konoplje i istaknuti kako zakon dijeli na tri podjednako važna djela: Poljoprivredu, medicinu i rekreativne potrebe.Ono što ohrabruje pristaše potpune liberalizacije konoplje je sve veća vidljivost političke volje i brojnost stranaka koje se zalažu za istu, pa nam široka javna rasprava o ovom dijelu zakona tek predstoji

"U prvom dijelu se bavimo poljoprivredom. Poznato je da se od konoplje može napraviti više od 25.000 proizvoda. Ima ogroman potencijal za proizvodnju goriva, biorazgradive plastike, itd. Mi tu biljku prema sadašnjim zakonima možemo koristiti samo kao hranu za ljude i za životinje. Također, postoje ograničenja od minimalno 1 hektar po proizvođaču", kažu iz Živog zida.

Ističu kako njihov prijedlog zakona u tom segmentu uklanja sve prepreke jer se prihvaćanjem istog za proizvodnju može koristiti cijela stabljika. Na znanje ljudima stavljaju kako je stanje hrvatske poljoprivrede katastrofalno te da u konoplji vide potencijal za poboljšanje. Drugi dio zakona odnosi se na medicinske svrhe. "Poznato je da se konoplja može koristiti za ublažavanje simptoma, a čak i za izlječenje npr. karcinoma, AIDS-a, astme, Crohnove bolesti, dijabetesa, psorijaze. U našem prijedlogu se oboljelima omogućuje neograničen uzgoj za liječenje", napominju iz Živog zida.

Treći dio je zapravo onaj oko kojega pitanje legalizacije postaje svjetonazorsko pitanje, a tiče se legalizacije konoplje tj. marihuane za rekreativne potrebe. Dok neki i sam spomen ovog pitanja smatraju smiješnim jer kriminalizacija marihuane je za njih ništa drugo nego potpuno zadiranje u osobne slobode i izbore pojedinca, drugi to pitanje gledaju kroz širu sliku povezujući isto sa spektrom ostalih ovisnosti i narušavanja društvenog napretka po pitanju borbe protiv zloupotrebe droga.

U Živom zidu naglašavaju kako će se dodatnom dekriminalizacijom za rekreativne potrebe omogućiti sadnja do šest stabljika za vlastite potrebe. U ovom dijelu Zakona nije predviđeno niti uređeno pitanje prodaje marihuane.Vrlo je moguće da vladajući kasnije promijene zakon na tragu legalizacije konoplje u gospodarske te medicinske svrhe. Sve to možda promijeni žalosnu situaciju koja je konopljin poljoprivredno-gospodarski potencijal bacila na industrijske margine i tamo ga drži već godinama

Na pitanje zašto su iz Živog zida propustili urediti i pitanje prodaje marihuane te potpunu liberalizaciju toga djela zakona odgovaraju: "Dozvolom uzgoja za vlastite potrebe do 6 stabljika, potrebe tržišta i prodaje će se drastično smanjiti. U ovom trenutku naš zakon bio bi veliki iskorak i ukoliko bi se u parlamentu usvojili ovi naši prijedlozi, mi bismo, a vjerujem i veliki broj ljudi, bili jako zadovoljni."

Na ovaj prijedlog zakona zastupnici iz Živog zida očekuju potporu cijele oporbe i dijela vladajućih. Kako im želje zvuče preoptimistično i pomalo nerealno, odlučili smo provjeriti kako će neki saborski klubovi reagirati na njihov prijedlog te se postaviti prema istom kada dođe na dnevni red Sabora krajem ove godine. Legalizacija konoplje za neke je apsolutno prihvatljiva, za neke djelomično, dok drugi moraju usuglasiti stranačka mišljenja.

HNS - Liberalni demokrati

Za narodnjake, kao dio vladajuće koalicije, nema dileme. Podržavaju legalizaciju kanabisa u svakom smislu.

"HNS se zalaže za dekriminalizaciju i legalizaciju kanabisa zbog brojnih koristi za društvo, od izdvajanja korisnika iz kriminalnog okruženja, preko rasterećenja policije i sudstva radi učinkovitije borbe protiv težih i opasnijih oblika kriminala, do ostvarivanja poreznih prihoda od kontrolirane trgovine kanabisom kao značajnog prihoda za državni proračun koji se u većini slučajeva kod pozitivnih primjera koristi za obrazovanje i zdravstvo.

HNS se zalaže za dekriminalizaciju i legalizaciju kanabisa, kako u medicinske svrhe, tako i za osobnu uporabu, s obzirom da su brojna znanstvena istraživanja i pozitivna iskustva drugih zemalja koje su primijenile isti stav pokazala da su eventualni štetni učinci marihuane drastično manji od učinaka alkohola i nikotina. Prijedlog zakona stranke Živi zid nismo vidjeli, naši će ga pravni stručnjaci proučiti kada se javno objavi, nakon čega ćemo imati svoje prijedloge i dopune sukladno našim stavovima i zaključcima."

IDS

IDS legalizaciju konoplje podržava samo djelomično.

"Od 15. listopada 2015. u Hrvatskoj je legalizirana kupnja kanabisa u medicinske svrhe i to je odluka s kojom se u IDS-u apsolutno slažemo. No, protivimo se legalizaciji upotrebe lakih droga u rekreativne svrhe sve dok se ne provedu stručne studije o posljedicama liberalizacije lakih opijata. Smatramo kako prvo treba provesti znanstvena istraživanja o posljedicama liberalizacije lakih opijata. Tek nakon provedbe takvih istraživanja, ovisno o njihovim rezultatima, može se pristupiti donošenju odredbi koje se odnose na kućni uzgoj konoplje za korištenje u medicinske i rekreativne svrhe."

HSS

Pod vodstvom Kreše Beljaka HSS bezrezervno podržava legalizaciju konoplje.

"HSS apsolutno podržava legalizaciju konoplje. Naravno, uz kontrolu države. Upoznati smo da je Živi zid stavio u proceduru prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i uporabi droga. Međutim, o eventualnim prijedlozima i dopunama od strane HSS-a još uvijek ne možemo govoriti s obzirom na to da prijedlog Živog zida još nije bio na dnevnom redu."

GLAS

U novoj liberalnoj stranci priklonjeni su legalizaciji i smatraju kako je vrijeme za ozbiljnu društvenu raspravu oko ovoga pitanja.

"Smatramo kako je došlo vrijeme za ozbiljnu raspravu o legalizaciji konoplje obzirom da su iskustva drugih zemalja pokazala određene pozitivne učinke prije svega u medicini, poljoprivredi i industriji. S obzirom na nova znanstvena saznanja, promijenjene svjetonazorske stavove i odnos novih generacija prema tom pitanju smatramo da je sazrelo vrijeme da se pokrene pitanje dekriminalizacije i liberalizacije uzgajanja i konzumiranja konoplje.

Njegova bi prodaja trebala biti kontrolirana na nacionalnoj razini, a prihod bi išao na poticanje liječenja ovisnosti. Za prijedlog kolega iz Živog zida potrebna je ozbiljna analiza prije same saborske rasprave nakon koje će predsjedništvo GLAS-a te Klub zastupnika GLAS-HSU donijeti konačan stav o samom prijedlogu i kao i eventualnim dodatnim prijedlozima i dopunama samog prijedloga."

SDP

Najveća oporbena stranka podržava legalizaciju konoplje u gospodarske i medicinske svrhe, rekreativne potrebe - nema jasnog stava.
U ime socijaldemokrata izjavu nam je dao saborski zastupnik Siniša Varga, napominjući kako su stavovi koje iznosi isključivo njegovi, a ne stavovi stranke. Naime, za službeni stav stranke oko ovog pitanja u cijelosti treba se očitovati Savjet za zdravstvo SDP-a. Do zaključenja ovoga članka to nije bilo moguće.

Varga napominje kako je SDP-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i zluopotrebi droga ovoga mjeseca bio odbijen u Saboru od vladajuće većine. Zakonom se tražila legalizacija uzgoja industrijske konoplje, legalizacija kontroliranog uzgoja medicinskog kanabisa od strane farmaceutske industrije (pretežno za izvoz) te bolji zakonodavni okvir za nove sintetske droge.

Zaključno, SDP podržava legalizaciju uzgoja industrijskog konoplje (korištenje cijele biljke) te kontroliran uzgoj medicinskog kanabisa od strane farmaceutske industrije (pretežno za izvoz). Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe za Vargu je neprihvatljiva.

"Kao zdravstveni radnik koji se profesionalno i u politici zalaže za suzbijanja pušenja, alkohola, droga, loše prehrane i nedovoljnog kretanja, prijedlog legalizacije rekreativnog korištenja kanabisa smatram neprihvatljivim, posebice stoga što konoplja - Cannabis sativa tipa droga marihuana, koja se plasira na ilegalnom hrvatskom tržištu droga, te nad kojom su provedena vještačenja od strane Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić, u posljednjih nekoliko godina ima izuzetno visok postotak THC-a, i to od 10 do 20 posto. Nadalje, ovakav liberalni pristup koji se predlaže otvara niz pitanja koja zahtijevaju širu i znanstveno utemeljenu raspravu, a koja se prvenstveno odnose na potencijalne konzumente mlađe od 18 godina, te vožnju ili boravak na radnom mjestu pod utjecajem marihuane", kaže Varga.

Kada do kraja godine prijedlog Živog Zida i SNAGA-e bude na dnevnom redu Sabora i najvećem političkom laiku jasno je da će isti biti odbijen od vladajućih zbog toga što ga je predložila jedna oporbena stranka drukčijeg svjetonazora kao i zbog djela o rekreativnoj upotrebi konoplje. No, to ne umanjuje nadu u argumentiranu i kulturnu raspravu u saborskim klupama te pravilno izvještavanje javnosti o spomenutoj temi.

Uzimajući u obzir činjenice, istraživanja i iskustva drugih zemalja kao i političke stavove većine oporbenih stranaka, vrlo je moguće da vladajući kasnije promijene zakon na tragu legalizacije konoplje u gospodarske te medicinske svrhe. Sve to možda promijeni žalosnu situaciju koja je konopljin poljoprivredno-gospodarski potencijal bacila na industrijske margine i tamo ga drži već godinama.

Konsenzus oko legalizacije za rekreativne potrebe sa sadašnjom vladom biti će - skoro pa nemoguće postići. Ono što ohrabruje pristaše potpune liberalizacije konoplje je sve veća vidljivost političke volje i brojnost stranaka koje se zalažu za istu, pa nam široka javna rasprava o ovom dijelu zakona tek predstoji.

 

aem_copy39724.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti