Foto: k.o.<br>Foto: k.o.
"Industrijska konoplja može biti upotrijebljena u svim granama industrije, ne postoji ni jedno područje za koje ne bi bilo od koristi da se legalizira."Rekla je to Marina Zubak u popunjenom prostoru galerija-bara Jutro, u kojem je jučer u organizaciji udruge Oscilator, održana tribina pod nazivom Stvaranje nove povijesti konoplje.

Zubak, voditeljica trgovine u kojoj se prodaju proizvodi od konoplje, uputila je prisutne u povijest konoplje kao biljke. Objasnila je da je amerMarina Zubak: "Meni je konoplja osobno simbol otpora prema svemu što je karakteristično za današnje življenje"ička industrija bila bazirana na konoplji ali je stigmatizacija počela početkom razdoblja prohibicije u SAD-u. Razloge stigmatizacije Zubak nalazi i u promjeni svijesti odnosno činjenici da je prevladavajuća logika profita počela bacati prirodne vrijednosti na marginu. To je učinjeno tako što je iz fokusa maknuta konoplja kao biljka, a naglasak je stavljen na kriminaliziranu marihuanu. Jugoslavija je bila druga ili treća zemlja svijeta kada je riječ o uzgoju konoplje, a u Hrvatskoj se taj oblik proizvodnje ugasio nedugo nakon rata.

"Ta je antipropaganda bila za ono vrijeme izuzetno perfidna, koristila su se sva moguća sredstva. Meni je konoplja osobno simbol otpora prema svemu što je karakteristično za današnje življenje, primjer kako se ljudi mogu boriti protiv sistema", govori Zubak. Ona smatra da će se konoplja vratiti u središte interesa zbog profita, a ne zbog pravih razloga koji se tiču njezine višestruke korisnosti i prirodnih svojstava.

Filozof Hrvoje Jurić, čije je uže područje znanstvenog rada bioetika, na tragu je razmatranja Marine Zubak o kritici dominantnog sistema koji Hrvoje Jurić. "Čim se pojavi netko tko traži alternativne metode koje su na neki način izvan sistema, pojavljuje se strah da će se srušiti sistem" ne propušta ništa od čega nema koristi ili što bi ga moglo potkopati.

"Država i korporacije usmjerene su protiv onih područja u kojima nemaju kontrole ni profita. Ukoliko želite iskočiti iz definiranog kompleksa i sami sebe definirati kao čovjeka, osobu ili pacijenta, to vam ne može proći. Čim se pojavi netko tko traži alternativne metode koje su na neki način izvan sistema, pojavljuje se strah da će se srušiti sistem", ističe Jurić. On smatra da bi rješenje bio samoorganizirani uzgoj a ne stopostotna državna kontrola jer se na taj način razvijaju i mreže solidarnosti među ljudima.

Na tribini je sudjelovao i Huanito Luksetić iz Matulja koji je pričao o svojim isustvima liječenja multiple skleroze sa uljem konoplje, kao i problemima sa zakonom koje je imao zbog korištenja u medicinske svrhe nečega što je i dalje u domeni ilegalnog.

Ključne riječi: legalizacija marihuane, konoplja
<
Vezane vijesti