tribina_cakovec.pngUdruga Zora i Hrvatski centar za radničku solidarnost u subotu, 21. rujna, zajednički organiziraju javnu tribinu pod nazivom "Organiziranjem do boljih radnih uvjeta" o metodama borbe i mogućnostima organiziranja u tekstilnoj i kožarskoj industriji. Početak tribine će biti u 18:00 sati u Zgradi Scheier na 1. katu u dvorani Zrinski u Čakovcu.

83 posto žena zaposlenih u hrvatskoj tekstilnoj i kožarskoj industriji radi za mizernu plaću koju krpaju od prvog do prvog. Svakodnevno se suočavaju s egzistencijalnim teškoćama – hoće li moći pokriti mjesečne režije, platiti djeci ručak u školi, koliko će se morati zadužiti da bi pokrile osnovne troškove života. Na poslu trpe mobbing i vrijeđanja, brani im se razgovor u pogonu i moraju dvojiti hoće li otići na WC ili trpiti. Mlađe radnice ne mogu se osamostaliti i odbijaju raditi u nehumanim uvjetima pa odlaze u inozemstvo, a mi gubimo kvalitetnu radnu snagu.

Privatni vlasnici firmi ucjenjuju radnim mjestom, neproduživanjem ugovora na određeno u slučaju trudnoće ili "neprimjerenog" ponašanja i tako održavaju kolektivni osjećaj straha i nemoćnosti, poslušnost radnika i visoku eksploataciju. Strani brendovi poput Benettona, Calzedonije, Boxmarka, Haixa i Wollsdorfa broje profit u milijardama, a kod nas dolaze zbog jeftine radne snage. Država predstavlja sjeverozapadnu Hrvatsku kao najkonkurentniju regiju, financijski i drugim sredstvima potiče dolazak stranih investitora, jer "spašavaju industriju", a ne kontrolira kako se privatnici ponašaju prema radnicima.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziramo tribinu o metodama borbe i mogućnostima organiziranja u tekstilnoj i kožarskoj industriji. Zašto je važno organizirati se u sindikat, koja se prava mogu ugovoriti kolektivnim ugovorom i kako ga izboriti, kako se boriti protiv verbalnog i psihičkog nasilja i diskriminacije po spolu ili drugoj osnovi, u kojim slučajevima su moguće tužbe i kaznene prijave poslodavcima, kako izvršiti pritisak na brend, zašto je važna međusobna radnička sloga neka su od pitanja o kojima ćemo razgovarati.

O uvjetima rada u industriji kroz priče radnica govorit će Ana Vragolović iz udruge Hrvatski centar za radničku solidarnost. Bivša radnica Domaće tvornice rublja (DTR), Kata Šečić, opisat će 39-godišnje iskustvo rada u ovoj tvornici i posljednje godine prije zatvaranja, kad su ona i radne kolegice organizirano i složno izborile plaće i zaostatke koji im pripadaju. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, govorit će o sindikalnoj borbi i metodama pritiska koje koristi međunarodna organizacija za prava radnika u tekstilnoj industriji, Clean Clothes Campaign. Tribinu moderira Zlatan Topalović s Radničkog portala.