Foto: CPI<br>Foto: CPI
Civilna platforma Istre, novooformljena mreža organizacija civilnog društva na Poluotoku, zasad okuplja sedam istarskih organizacija i građanskih inicijativa.

Civilnu platformu i njene ciljeve predstavila je u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli Suzana Jašić. Istaknula je da CPI zasad okuplja sedam organizacija i građanskih inicijativa iz Labina (Labin Art Express), Pazina (Naš potok), Poreča (Centar za građanske inicijative) i Pule (Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena i Zelena Istra), koje će svoje zajedničko djelovanje usmjeriti prema razvoju civilnog društva i jačanju dobrog upravljanja u Istri, uz pomoć i suradnju s organizacijama civilnog društva koje djeluju nacionalno.

Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana, izvana izgleda da je u Istri divno i krasno, a zapravo vlada klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže, rekla je Suzana JašićJašić je objasnila motive okupljanja: "Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana, izvana izgleda da je u Istri divno i krasno, a zapravo vlada klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže. Utjecaj organizacija civilnoga društva je ograničen i disperziran, opozicije gotovo da i nema, mediji i novinari su utišani, a među građanima koji nisu dio ovisničkih mreža vlada strah, nepovjerenje i kultura nekonfrontiranja. Sve one organizacije i inicijative koje s nama dijele viziju, načela i vrijednosti, pozivamo da nam se pridruže kako bismo zajedno poticali i jačali jedni druge te utjecali na pozitivne društvene promjene u Istri".

Organizacije koje su oformile CPI dosad su već zajednički djelovale prilikom prikupljanja potpisa protiv monetizacije autocesta te su reagirale zbog političkog klijentelizma prilikom izbora upraviteljice istarske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva Helge Može Glavan.

"Tijela javne vlasti treba prisiliti da se otvore i poštuju Zakon o pravu na pristup informacijama i da uvode jasne i transparentne procedure. Iako to nije i garancija dobre prakse, ovo su nužni preduvjeti za pošteniju vlast, a nje nema bez aktivnih, odgovornih i zainteresiranih građana. Željeli bismo da Platforma doprinese jačanju građanske svijesti i hrabrosti", rekla je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Cicvilna platforma Istre uskoro pokreće akciju "Birajmo uhljeba", putem koje će građani i građanke izabrati uhljeba godine

Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč kratko je predstavila neke od predstojećih aktivnosti Platforme: "Cilj nam je širenje mreže te međusobna podrška u radu i razvoju. Planiramo izraditi analizu stanja u civilnom društvu Istre kako bismo vidjeli odakle polazimo. Svakako ćemo se i dalje baviti Zakladom. No, ono na čemu ćemo u skorije vrijeme raditi je akcija 'Birajmo uhljeba', putem koje ćemo građane i građanke pozvati da zajedno izaberemo kandidate i pobjednike za uhljeba godine. Cilj nam je osvijestiti imenicu uhljeb i glagol uhljebljivanje kao važan dio naše političke stvarnosti koji sprječava da postanemo uređeno, demokratsko i odgovorno društvo", najavila je Vajagić.

Ključne riječi: civilno društvo, Istra, Suzana Jašić
<
Vezane vijesti