Ilustracija: Slatina.hrIlustracija: Slatina.hrU Slatini počinje gradnja viseće solarne elektrane koja će spojiti poljoprivredu i proizvodnju energije. Naime, zemlja na kojoj je elektrana postavljena potpuno je iskoristiva za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Izgradnja viseće solarne elektrane Sinerot vrijedne 6,6 milijuna kuna započet će početkom ovoga mjeseca, javljaju službene stranice Grada Slatine. Iz Grada Slatine naglašavaju kako je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina. 

Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW bit će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

Zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina. 

Poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju Sinerot proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

Elektrana je sufinancirana s 5,28 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša, dok Virovitičko-podravska županija financira s 1,32 milijuna kuna što je 20 posto vrijednosti projekta. 

"Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Iznimno smo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušićprenosi Slatina.hr.

Solarna elektrana je naziv dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.

Ilustracija: Slatina.hr Ilustracija: Slatina.hr
Ključne riječi: obnovljivi izvori, poljoprivreda
<
Vezane vijesti