gong_velika_copy61331.jpgPovodom Međunarodnog dana demokracije, Gong organizira okrugli stol pod nazivom "U susret izborima - kako birati Predsjednicu i kakve joj ovlasti povjeriti?" u ponedjeljak, 16. rujna, od 10.30 do 13 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Program će otvoriti izv.prof. dr. sc. Davor Boban s Fakulteta političkih Znanosti, nakon čega slijedi rasprava stručnjaka s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Osijeku i zainteresirane javnosti.

Za razliku od razdoblja uoči proteklih predsjedničkih izbora kada su se mogli čuti glasovi da Predsjednika Republike treba birati u parlamentu, sada se pojavljuje inicijativa, koja uz zadržavanje neposrednog izbora, traži i veće predsjedničke ovlasti. Ovim skupom GONG želi okupiti stručnjake iz područja politologije i prava kako bi ususret izborima odgovorili na pitanja poput – "Treba li Predsjednica zadržati postojeće ovlasti ili, ostanu li nepromijenjene, je li primjereno da se bira neposredno?" te "Donosi li podijeljena izvršna vlast više štete ili koristi Hrvatskoj?" - odnosno propitali način izbora i s time povezene ovlasti Predsjednika/ice.