gong_logo_copy73211.jpgGONG: Najproblematičnija pitanja uglavnom se odnose na prikupljanje potpisa u uredima državne uprave, odluka donesena na referendumu može se promijeniti odmah nakon dvije godine te transparentnost financiranja referendumskih kampanja.

Uoči sutrašnje saborske rasprave o Prijedlogu zakona o referendumu GONG je upozorio saborske zastupnice i zastupnike na nekoliko loših rješenja u Prijedlogu koji će ozbiljno otežati i obeshrabriti pokretanje građanskih referendumskih inicijativa. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Najproblematičnija pitanja uglavnom se odnose na prikupljanje potpisa u uredima državne uprave, odluka donesena na referendumu može se promijeniti odmah nakon dvije godine te transparentnost financiranja referendumskih kampanja.

1. Potpisi se ne bi smjeli prikupljati u državnim i lokalnim institucijama zbog kratkoće radnog vremena i nedostupnosti za građane zbog prostorne udaljenosti ureda. Obaveza dolaska u instituciju radi potpisivanja referendumske inicijative može, ovisno o postavljenom pitanju, djelovati nelagodno na birače, osobito kad se primjerice prikupljaju potpisi za sporno političko pitanje ili opoziv lokalnog čelnika što može dovesti do nedozvoljenih pritisaka na birače. Mogućnost potpisivanja putem sustava E-građanin može ublažiti ograničenja prikupljanja potpisa u uredima državne uprave, ali takav način do sad nije testiran i ne može služiti kao alternativa, nego isključivo kao nadopuna prikupljanju potpisa na fizičkim lokacijama.  Stoga je potrebno vratiti referendum građanima na ulice i trgove uz definiranje na kojim mjestima se ne bi smjeli prikupljati potpisi. U suprotnom bi službenici bili zatrpani učestalim referendumskim inicijativama bez izgleda za uspjeh kao izrazom nezadovoljstva građana.

2. Potrebno je kvalitetnije urediti i koliko dugo vrijedi odluka donesena na referendumu kako referendum na inicijativu građana ne bi bio besmislen. Umjesto predviđene dvije godine, potrebno je osigurati da odluka na referendumu vrijedi minimalno 4 godine, koliko traje mandat predstavničke vlasti ili da se odluka može izmijeniti samo na novom referendumu.

3. Neophodno je urediti i transparentnost financiranja referendumskih kampanja i kampanja prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na inicijativu građana kao i jasna medijska pravila praćenja tih kampanja, kako inicijative ZA tako i inicijative PROTIV.

Za kvalitetno uređenje pravila za referendum potrebno je k tome promijeniti Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu kako bi se smanjilo broj potrebnih potpisa, odredili uvjetu za valjanost odluke na referendumu, primjerice, uvođenjem instituta kvoruma potvrđivanja te kako bi se primjereno uredila procedura prethodne provjere ustavnosti referendumskog pitanja prije prikupljanja potpisa.

Detaljnije informacije o GONG-ovim prijedlozima nalaze se u komparativnoj analizi referenduma iz 2010. godine te komentarima na Prijedlog zakona iz listopada 2014. godine.

Ključne riječi: GONG, referendum
<
Vezane vijesti