Foto: A.V.<br>Foto: A.V.
MUP, Mungos i sindikati sporazumjeli se o potpisivanju kolektivnog ugovora.

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan sporazum kojim se pristupa potpisivanju kolektivnog ugovora uz jedinstvenu bruto plaću za pirotehničare Mungosa koji su od prošlog utorka u štrajku. Sporazum su potpisali ministar Vlaho Orepić, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, direktor tvrtke Mungos razminiranje Damir Magdić, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković te sindikalni povjerenik Hrvatskog sindikata Ako se današnji sporazum ispoštuje do kraja, rezultat bi mogao biti granski kolektivni ugovor, što bi svakako predstavljalo svijetli primjer radničke solidarnosti i jedinstva razminiranja Ivica Turković.

Stranke su dogovorile da će do 18. srpnja potpisati kolektivni ugovor u kojem će se regulirati visina plaće u iznosu od 15 000 kuna plus 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, ostala materijalna prava definirana Zakonom o radu, kao i uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi plaća u navedenom iznosu mogla biti isplaćena. Nakon potpisivanja, kolektivni ugovor bi trebao stupiti na snagu 1. rujna. Na sastanku je dogovoreno kako je temeljno načelo za povećanje plaće ostvarenje prihoda koje će pratiti strukturu rashoda, a HCR se obvezao osigurati kontinuitet posla kako bi omogućio ostvarenje potrebnih prihoda.

Osim toga, stranke su se obvezale pristupiti izradi granskog kolektivnog ugovora koji će stupiti na snagu 1. siNakon višednevnih prosvjeda na Markovu trgu, štrajkaški odbor je odlučio da se radnici vraćaju na radilišta, ali su i dalje u štrajkuječnja 2017. Njime bi se trebala urediti jednaka prava za svih šestotinjak radnika u razminiranju, kako za one zaposlene u državnim tvrtkama, tako i za mnogobrojne pirotehničare iz privatnih tvrtki.

Nakon višednevnih prosvjeda na Markovu trgu, štrajkaški odbor je odlučio da se radnici vraćaju na radilišta, ali su i dalje u štrajku dok se u ponedjeljak u prostorijama MUP-a ne potpiše ugovor.

Iako do potpisivanja priča još nije službeno gotova, današnji dan je pokazao rezultate ustrajne radničko-sindikalne borbe u Mungosu. Sindikati su više od godinu dana vodili pregovore s upravom HCR-a nakon čega su se odlučili na štrajk, a zatim i okupaciju Markova trga. Ako se današnji sporazum ispoštuje do kraja, rezultat bi mogao biti granski kolektivni ugovor, što bi svakako predstavljalo svijetli primjer radničke solidarnosti i jedinstva.

<
Vezane vijesti